Съвети при къпане на бебето

Колко често да къпем бебето?

Бебетата не се цапат чак толкова, че да имат нужда от ежедневно къпане. За тях къпането е по-скоро игра и ритуал преди лягане. Ако зоната на пелените се почиства добре, бебето има нужда от къпане един-два пъти седмично.

Всеки ден трябва да се почистват частите от тялото, които се цапат най-много, потят и омазняват. Това са зад ушите, гънките на врата и слабините, зоната на памперсите.

Какви измиващи продукти да използваме – шампоани и сапуни?

Бебетата имат много чувствителна кожа, особено след раждането. Сапуните предизвикват дразнене на кожата, макар и в малка степен. Сапуните премахват мазнините от кожата.

Тялото е добре да се измива с чиста вода, а тези зони които се замърсяват повече и със сапун. Като количеството сапун зависи от типа кожа на бебето. Ако е по-чувствителна, използвайте по-малко продукти за измиване.

Сапун слагайте само на частите, които отделят повече кожни мазнини и пот, които не могат да се измият само с вода. На лицето не слагайте сапун!

Ако използвате сапуна за първи път, натрийте малка част от кожата на бебето и ако няма зачервяване за няколко часа, изсъхване или промяна на кожата, може да го използвате!

Избирайте меки сапуни. Бебешките сапуни съдържат по-малко добавки като ароматизатори, абразиви и др. Не е нужно да са антибактериални, за да не убивате естествената микрофлора на кожата.

Не оставяйте сапуна дълго време върху кожата, без да го изплакнете, за да не се раздразни. Както и не търкайте със сапун кожата на бебето.

Ако бебето прави екземи или атопичен дерматит, използвайте овлажняващи сапуни.

Шампоаните както и сапуните, могат да раздразнят скалпа при честа употреба. Достатъчно е измиването с шампоан да се прави един път седмично. Използвайте мек бебешки шампоан.

При крусти след измиване на косата с шампоан, намажете главата с обикновено олио. За да се размекнат коричките, след което внимателно ги махнете с мека четка за зъби или срешете с мек гребен.

Да използваме ли пудра или бебешко олио?

Пудрата и олиото не са необходими, тъй като бебешката кожа съдържа много мазнини. Те могат да раздразнят чувствителната бебешка кожа. Ако кожата на бебето има сухи места, може да се използва овлажняващо мляко.

Пудрата залепва за гънките и може да раздразни кожата, дори да се появят обриви. Също така бебето може да я вдиша и да се раздразнят носа и дробовете.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com