Натуропатията или на български природолечение е много популярна в западните страни и САЩ. Това е холистичен метод за поддържане на добро здраве и профилактика, който обръща внимание на множество аспекти като хранене, движение, природолечение и намаляване на стреса.

Какви съвети дава за децата и храненето най-известния немски натуропат Анжелика Волфскийл и мой учител по натуропатия и хранене:

  • На децата не е добре да се дава твърде рано храна за възрастни. За тях е добре да се готви отделно. Важно е да кърмите до последно. Избягвайте лютивите подправки при децата.
  • Не давайте месо и животински продукти всеки ден в първата година на детето.
  • Не принуждавайте децата да ядат насила. Ако не са гладни, техния храносмилателен огън е по-слаб и няма да смелят правилно храната. За да подобрите апетита използвайте горчиви вещества. Често при злоядите деца има липса на кислород или желязо в организма.
  • Научете децата да ядат здравословна и качествена храна. Обяснявайте им защо храната е важна за тяхното здраве. Вместо забрани, използвайте аргументи. Децата свикват да се хранят с полезна храна и ще я предпочитат.
  • Постепенно научете децата да се хранят редовно, без да ги принуждавате. Добре е цялото семейство да се храни заедно.
  • Избирайте храна с елемента „земя“, за да могат децата да се развиват добре и да станат „земни“. Това са храните със сладък, солен и кисел вкус. Но е важно да има и баланс, храната да съдържа всички шест вкуса, да присъстват и малко лютиво, горчиво и тръпчиво.
  • Научете децата да пият достатъчно вода. Според Аюрведа млякото е храна, а не напитка, затова не се пие заедно с основните хранения. Млякото изгражда елемента „земя“. Ако има леко изразена непоносимост към млякото, то може да се разрежда с вода, да се добави към него джиндифил, кардамон или шафран.
  • Важно е децата всеки ден да изпразват червата си. Научете децата всяка сутрин да изпиват по една чаша топла вода и след това да ходят до тоалетна.

Децата имат голяма нужда от течности. Подходящо е да им се дава преварена за 20 минути изворна вода. Количествата вода за деца на 1 година са 400-600 мл/ден, за децата на 2-3г. – 500-750мл/ден, за децата на 4-5г. – 550-850мл/ден. Плодовите сокове не заместват нуждата и количеството вода и е важно да се дават разредени. Ябълковият сок е добре да се разрежда наполовина с вода, защото е много киселинен. Подходящи са червените сокове и билковите чайове. Да се избягва даването на децата на много прясно мляко, никаква лимонада и газирани напитки с кофеин, които нарушават хранителните навици.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com