Сънят на бебето и малкото дете е важен за всеки родител. Количеството и качеството на съня на бебето засягат всички в семейството. Дори и като по-големи, децата може да се будят заради кошмари, да искат вода, внимание…

Колко сън е нужен на децата?

Нуждите от сън при децата варират с възрастта. Но обикновено няма правила, независимо дали детето е новородено или на 1-2г, при всяко дете е индивидуално. Нормите за сън са средно статистически за възрастта, но все пак може да има отклонения от тях, които са в рамките на нормалното.

Сънят е важен за здравето и благосъстоянието на детето. Важен е за поведението също. Когато са недоспали децата стават хипер активни, недоволни и се променя поведението им.

Бебета до 6 месеца

Вътрешният часовник на новородените бебета все още не е развит. Те спят до 18 часа на ден, равно разделени между деня и нощта. Препоръката е да се будят на 2-3 часа за да бъдат кърмени, особено през първите седмици докато наддадат на тегло. След това бебето може да спи и за по-дълги периоди.

След първите седмици, бебето може да спи по 4-5 часа без да се буди, не повече, защото ще огладнее, т.к. стомахчето му е малко и бързо се изпразва. Ако бебето спи повече часове през нощта, може да има нужда да бъде кърмено по-често през деня.

Обикновено на около 3 месеца бебетата спят по около 14 часа на ден, по 8-9 часа през нощта с две будения и две, три по-кратки подремвания през деня. Важно е да се има предвид, че бебето може да плаче или издава звуци нощем, без да е напълно будно и за няколко минути отново да заспи.

Но ако продължава да плаче, родителя е добре да реагира. Бебето може да е гладно, мокро, да му е студено или да има здравословен проблем. Хубаво е, рутинните нощни събуждания за хранене и смяна на памперса да са бързи и в тишина.

Не стимулирайте бебето с говорене, игра, святкане на лампи или използване на ярки мобилни устройства. Нужно е да научите бебето, че нощта е време за сън, т.к. то няма понятие за време и се интересува само нуждите му да са задоволени.

Може от рано да наложите режим на заспиване. Да поставите бебето в леглото малко преди да е заспало. Правете успокояващи дейности като къпане, четене, пеене, които се повтарят всяка вечер и са част от режима на сън. Постепенно детето ще ги свързва със съня и по-лесно ще заспива.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com