Първа част на статията

6 до 12 месеца

На 6 месеца бебетата имат нужда от около 14 часа сън, с 2 или 3 заспивания през деня между 30 минути и 2 часа. Някои бебета, особено ако се кърмят, може все още да се будят нощем. Но повечето вече нямат нужда от хранене през нощта.

Ако бебето се буди през нощта и не мислите, че е гладно, изчакайте малко преди да отидете. Понякога бебето има нужда от малко време и само се успокоява и заспива. Ако това не се случи, опитайте се да го успокоите без да го вдигате. Говорете му нежно, погалете му гръбчето и го оставете да заспи.

Ако бебето е болно ще има нужда да го вдигнете и да го носите докато се успокои. Целта е постепенно детето да се научи само да заспива и да се успокоява. Затова не го стимулирайте през нощта с говорене, пеене, игра, хранене ако не е гладно, светлина и др.

Деца между 1 и 3 години

Децата между 1 и 3 години спят между 12 и 14 часа. В този период е актуална тревогата от раздяла с родителите или децата могат да стоят будни, за да не изпуснат нещо и да са с мама и татко. Това е и периода на бебешкия пубертет, в който за всяко нещо детето казва „не“.

Важно е да имат един и същ час за лягане вечер и през деня и да се придържате към него. Не мислете, че ако детето стои будно през деня, вечер ще е по-изморено и по-лесно ще заспи. Ако детето е преуморено напротив, може да заспи по-трудно.

В тази възраст повечето деца спят между 1 и 3 часа през деня. Но ако детето не иска да спи през деня, не го насилвайте. Може да му осигурите време в тишина, да лежи и да се занимава с нещо.

Вечер може да има ритуал за приспиване, който да успокоява детето като четене на приказка, къпане, слушане на тиха, спокойна музика. Този ритуал не е добре да е много дълъг, обикновено е между 5 и 30 минути. Давайте избор на детето с какво да спи, с каква играчка, каква музика иска или книжка, за да има усещане за свобода и право на избор.

Дори и детето да има добър сън, в този период може да се буди през нощта и да ви вика. Това може да е заради никнене на зъби или сънища. В тази възраст започва по-активното сънуване и за едно малко дете, сънищата могат да са много стряскащи.

Особено кошмарите са плашещи за малкото дете, което трудно различава реалността от въображението. Затова внимавайте какви ТВ програми, филми, игри гледа детето преди лягане. Ако детето има лош сън, успокоете го. Оставете го да разкаже за съня си и останете докато се успокои. След това отново окуражете детето да заспи.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com