С изграждането на независимостта на вашето дете, то се научава да прави някои ритуали от грижата за себе си само. С подобряването на моторните му умения храненето, обличането или миенето на ръцете и лицето ще се усъвършенстват.

Ето няколко от ключовите моменти, в които детето ви се научава да полага грижа за себе си:

Използването на прибори

Някои деца се научават да използват лъжица още около 12-13 месец и повечето усвояват това умение около 18 месец.

Все пак през първите 3-4 години е необходимо да му помагате да усъвършенства тези умения, за да може да развие добри навици за държане на прибори и поведение на масата за хранене.

Събличане

Макар събличането на дрешките му да ви докарва допълнителна работа, защото отново ще трябва да приготвяте детето за сън или за излизане, то е важно ключово умение, затова проявете търпение. Повечето деца се научават да събличат панталонките си през втората си година.

Миене на зъбите

Детето ви може да иска да се включва активно в това занимание, но моториката му все още не е развита достатъчно, за да държи правилно четка за зъби до 3-4 години.

Дори и след това препоръката на зъболекарите е да надзиравате този процес и да им помагате, тъй като умението за правилно миене на зъби идва по-късно, около 6 години.

Миене на ръце

Това умение се развива около втората година и е добре да го насърчите преди или докато се учи и на използване на тоалетна. Така още от ранна възраст му създавате предпоставки за добри хигиенни навици.

Използване на тоалетна

Повечето деца не могат да започнат да използват тоалетна до 18-24 месец заради физическите си ограничения. Обикновено насока за това кога е готово, е когато може само да си сваля и вдига панталонките и осъзнава, че трябва да го прави преди тоалетна.

Обличане

Бебето може да започне да нахлузва широките бебешки панталонки още около 24-ти месец, но за блузка или тениска може да му трябва малко повече време. Около този период се научава и да събува и обувките си.

Все пак не очаквайте, че ще може да се облича само преди 3-4 годишна възраст.

Правене на закуска

Около третата година децата започват да се научават да си приготвят прости закуски – например да си сипват купичка от подходящите за тях зърнени закуски. След около още година повечето деца са усвоили тези умения, затова може да ги насърчавате като оставяте подходящи за тях количества храни или напитки на места където детето може да ги достигне.

Ако детето проявява инициатива е добре да го насърчавате. Не пренебрегвайте неговата безопасност и здраве. Надзираването на този процес е най-добрият начин да сте сигурни, че няма да яде вредни за него храни или да се нарани с кухненски прибори.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com