Всяка майка трепетно очаква момента, в който да предложи първата твърда храна на своето бебе. Ако се чудите с коя храна да започнете захранване, в таблицата може да видите примери на подходящи първи храни.

Ако се чудите коя да изберете, заложете на зеленчуци, тъй като са лесно смилаеми. От храните богати на желязо започнете да захранване с месо, за да се избегне дефицит на желязо. След като въведете месото, може да захраните и с жълтък, като редувате месо и жълтък през ден.

При частично или изцяло кърмените деца нуждата от желязо-съдържащи храни настъпва по-рано в сравнение с хранените с мляко за кърмачета (млеката за кърмачета са обогатени с желязо).

Ако детето е частично или изцяло на кърма, още след въвеждането на първите 1-2 зеленчука можете да включите месото – разпределено в 1 или 2 приема за деня, до достигане на 4 ч.л. (общо 20 гр) на ден.

Кои са подходящи първи храни за захранване – всяка от предложените храни може да предложите като първа.

Група храни Примери
Зеленчуци Тиква, морков, тиквичка, пащърнак, картоф, грах. Под формата на пюре.
Безглутенови зърнени каши, обогатени с желязо Ориз, елда, просо, царевица, под формата на готови каши, обогатени с желязо. За предпочитане зърнени култури, които детето вече познава през кърмата и още от бременността, когато майката ги е консумирала.
Месо Пилешко, пуешко, заешко, добавя се към зеленчуковото пюре.
Плодове Ябълка, слива, круша, банан, пъпеш, под формата на плодово пюре, плодово-зеленчуково пюре или добавени към каша (безглутенова, обогатена с желязо).

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com