С какво да заменим млякото при алергия?

Млякото е основен хранител продукт за всяко семейство. Но понякога се налага да се избягва заради алергия към млечния протеин или други здравословни проблеми. Някои деца не харесват вкуса на млякото и не искат да се хранят с него. В такива случаи има алтернативи, които могат да се използват. В тази и следващата статия, ще разгледаме с какво да заменим млякото при алергия към него.

Когато пазарувате алтернативи на млечните продукти, е важно да знаете какви са хранителните стойности в тях. Варианти на избор са други видове мляко като козе или ядкови млека като бадемово мляко, бобови – соево мляко и зърнени – мляко от овес или други растения.

Кога се въвежда краве млякото?

Препоръките на СЗО и педиатричните организации са през първите месеци след раждането до 6 месец бебето да е изцяло на кърма. Ако бебето е кърмено от майка, която се храни с мляко и млечни продукти или пие адаптирано мляко, то вече е приемало млечен протеин.

Млечните продукти като сирене, извара, кисело мляко обичайно се въвеждат в 8-9 месец на бебето. Киселото мляко е пълномаслено, заради по-високата нужда от мазнини на децата до 3г. Използвайте чисто кисело краве мляко и не давайте подсладени млека на малките деца.

Прясното мляко давано като самостоятелна напитка, се избягва до навършване на 1 година. Тъй като храносмилателната система на бебето до една година, може да не понесе големи количества млечен протеин. Не използвайте и бедни на желязо адаптирани млека, тъй като могат да доведат до анемия.

Ако бебето е алергично към краве мляко?

Ако се установи алергия на бебето към млечния протеин, обичайно педиатъра ще смени адаптираното мляко с хипоалергенно. Ако бебето се кърми, може да се наложи майката да не приема млечни продукти, за да се облекчат симптомите на алергия.

Обичайно майките консумират алергенни продукти като краве мляко по време на кърмене. Само ако се установи алергия към млякото при бебето, майката може да спре да се храни с тези продукти. Имайте предвид, че може да отнеме няколко седмици след спиране на млечните продукти, за да се изчисти млечния протеин от тялото.

С какво да заменим млякото при алергия?

След първата година на бебето, може да използвате алтернативи на краве млякото. Както и понякога се преминава на адаптирано мляко за по-големи деца. Много бебета с алергичен колит заради млечния протеин, включително бебета с ректално кървене, могат безопасно да преминат на краве мляко след първата година. Но това решение се взима от проследяващия лекар на детето. Алтернативите са ядкови млека, млека от зърнени култури или семена.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com