Добре ли е да даваме риба на бебето

Рибата е чудесен и добре усвоим източник на протеини за бебето, така че включването на подходяща риба в детското меню, след като бебето е захранено с твърда храна е добра идея.

Защо да даваме на бебето риба

Макар че рибата не е първото, което ви идва наум когато мислите за бебешка храна, тя е едно от най-хранителните неща, които може да предложите на малчугана. Отличен източник на протеини, желязо и калций, както и незаменимите ползи от омега 3 мастните киселини, подпомагащи правилното развитие на мозъка и сърцето. Съдържа още много полезни витамини и минарали като калий, витамини B и D2, както и йод и цинк.

Рискове от алергии

Алергията към рибата се проявява сравнително рядко, но все пак като всяка друга нова храна я давайте с повишено внимание.

Насоките кога да добавяте различни храни към менюто на бебето се различават и зависят много от самото дете. За повечето деца е нормално да бъдат захранени с риба и други меса между 6 и 12 месеца, след като вече бъдат захранени с плодове, зеленчуци и зърнени храни.

Добре е да изчаквате по 2-3 дни между различните нови храни, за да може да следите реакциите на бебето ви към тях. Ако имате някакви притеснения се обърнете към вашия педиатър. Особено ако се появят обриви или ако детето вече е проявило алергична реакция към друга храна.

Рибата е потенциален алерген и това може да притесни родителите да я предлагат на бебето през първата година, но последни проучвания показват, че няма непременна връзка между ранното захранване с риба и развитието на хранителна алергия.

Въвеждайте я с повишено внимание в храненето на вашето бебе, но не се отказвайте от ползите, които може да му донесе. Дайте му малка порция и изчакайте да видите дали ще получи някаква негативна реакция като зачервявания, подуване или хранително разстройство. Ако такава не последва може да му сервирате по една или две порции в седмицата.

Изберете подходяща риба

Едно от най-големите притеснения за родителите е потенциалното съдържание на живак в рибата. Бременните жени и кърмачките трябва да внимават дали се хранят с правилно отглеждана риба. Хищните и големи риби са с по-високо съдържание на живак и е добре тяхното консумиране да се сведе до минимум. Но правилно отглеждани по-малки риби като скумрия, сьомга, треска, тилапия или пъстърва са напълно безопасни.

Как да приготвим рибата за бебето

Важно е да почистите добре рибата от кожата и особено от костите, сгответе я напълно. Не е добра идея да давате сурова риба на малки деца. По-добре избирайте прясна, незамразявана риба. Бялата риба, треската, тилапията и пъстървата от проверени източници са най-добри предложения за въвеждане на рибата в детското меню. Нарежете я на малки парчета, може да я сервирате самостоятелно или с други храни, които бебето ви обича.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com