Изисквания и приготвяне на храната в детските кухни

Темата за здравословното хранене на детето е особено актуална, тъй като сме заобиколени от вредна храна на всяка витрина. Полезните навици в храненето се изграждат от ранна детска възраст и остават за цял живот, когато имаме добре поставена основа. Затова е важно да следим хранителните навици и качеството на храната още от захранването на детето.

С какво се хранят мъниците?

В периода от 8 месеца до 3 години, менюто на децата се приготвя по рецепти за здравословно хранене за деца, събрани в рецептурник, написан от лекари-специалисти по хранене и педиатри, със съответните препоръки за хранене.

Този рецептурник е задължителен в детските кухни, по него се готви и се избира менюто. Той се препоръчва от Министерството на здравеопазването, като ръководство за организирано хранене на децата.

Друг е въпросът за подбора и качеството на продуктите, с които се изпълняват рецептите. Както и начина на приготвяне на храната – особено важен за съхраняването на полезните съставки в използваните продукти, които спомагат за правилния растеж, имунната система и здравословното състояние на детето. Затова е важно да подберем и мястото, от което поръчваме ежедневното меню на детето.

Хер Бебе е първата частна детска кухня!

Като частна кухня и производител на храна, към Хер Бебе има много по-големи изисквания за хигиена и безопасност на храната, предлага се лабораторно тествана храна, която е безопасна за консумация.

Спазвайки задължителните условия и залагайки на висококачествени продукти, както и на правилното им приготвяне, за 15 години от малка детска кухня, Хер Бебе се превръща в производител на храни, с новосъздадена модерна фабрика, в близост до София.

В нея всеки ден се приготвя храна и се изхранват над 4000 деца в София, но и в много други градове от страната, сред които Пловдив, Пазарджик, Перник, Благоевград, Дупница, Пещера, Самоков, Кюстендил, Гоце Делчев и др.

Какво съдържа менюто?

Менюто съдържа всички групи хранителни вещества, необходими за съответната възраст – зърнени храни, пресни плодове и зеленчуци, месо – от птици, нетлъсто месо, телешко, риба един път седмично, млечни продукти, бобови храни.

От две години започнахме сътрудничество с детските кухни Хер Бебе и Вълшебник, за да подобрим менюто и да включим още по-здравословни продукти, като безглутенови зърнени храни, полезни мазнини като авокадо и гхи, повече пресни плодове и зеленчуци, по-малко захар, сол и тестени изделия.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com