Преповиване на бебето

Как да направите преповиването приятно преживяване?

Освен храненето на бебето, другата най-честа грижа за бебето е преповиването му. Докато бебето се научи да използва гърне, ще се наложи да сменяте памперса му около пет хиляди пъти. Гледайте на преповиването като на време за общуване с бебето, а не като неприятна задача.

Смяната на памперса/пелената е ритуал на общуване. Бебето усеща допира ви, чува гласа ви, смеха ви. Важно е да установите контакт с бебето когато започвате преповиване. Да казвате едни и същи думи, едно и също стихче, да имате неутрално изражение на лицето.

Важно е лицето ви да не показва отвращение от вида и миризмата на съдържанието. Вашето лице е като огледало за бебето. Малкото бебе все още не осъзнава себе си като отделна личност. Представата му за себе си идва от това, което вижда на лицето на грижещия се за него родител.

Еднократни или многократни пелени

Изборът на пелени и памперси зависи от удобството, което търсите и от финансовите ви възможности. Както и от грижата за околната среда. Многократните пелени са много по-екологични и въпреки, че първоначалната инвестиция е повече, те се ползват дълго време. На практика с тях спетявате пари, като не замърсявате околната среда.

Много родители използват и двата типа варианти. Вкъщи използват многократни пелени, а навън и на път използват памперси.

Съобразете се и с кожата на бебето. Често заради памперсите има обриви и дразнене на кожата. Това може да се избегне с многократните пелени. Има и непромокаеми пелени гащички, на които се сменя само вътрешната памучна част.

Съвети за преповиване на бебето 

  • Използвайте маса за преповиване на бебето, на която има поставено меко дюшече или кърпа.
  • Пригответе предварително чиста пелена/памперс.
  • Използвайте бебешки кърпички или памук с вода. При момиченцата през първите седмици топвайте кърпичката във вода, за да не дразни кожата на бебето.
  • Мехлем срещу обриви. През първите седмици често има обриви от пелените/памперсите, т.к. кожата е по-чувствителна. Използвайте крем против подсичане или тип вазелинов мехлем. Ако има обриви може да мажете с крем с цинков оксид.
  • Имайте наблизо чисти дрехи, които да сменяте при преповиване, ако бебето се е намокрило.
  • Ще са ви нужни и памук или тампони, както и чист спирт за грижата за пъпчето през първите седмици у дома.
  • Винаги дръжте бебето с една ръка докато сменяте памперса/пелената. Когато бебето стане по-подвижно след четвърти-пети месец има вероятност да падне от масата за преповиване.
  • Сменяйте пелените/памперсите по-често, ако бебето ви е склонно към обриви. В този случай многократните пелени ще са по-добри за кожата, както и финансово по-изгодни.
  • Понякога се появяват обриви и от кърпичките. По-добре ги топвайте в топла вода или ползвайте памук с топла вода за почистване.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, натуропат и здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com