Първа част на статията

Как се приготвя храната в детските кухни Хер Бебе и Вълшебник?

Готвенето трябва да бъде щадящо, за да се запазят полезните съставки на храната. Затова за приготвяне на храната се използва предимно варене. Избягва се пърженето на храната, което не е полезно.

Мазнините се добавят в края на готвенето след като храната се охлади, за да не е много гореща. Това важи за студено пресования зехтин, който е добре да не се нагрява много, защото ненаситените мазнини в него се окисляват.

Полезните мазнини, които се използват при готвене включват масло, студено пресован зехтин и пречистено краве масло – гхи. Други студено пресовани масла, които се препоръчват са орехово масло, масло от гроздови семена и др.

Важен момент е изстиването на храната, което не е добре да става на стайна температура. При такова изстиване в храната започват да се размножават бактерии. Затова в детската кухня се извършва предварително охлаждане на храната преди да бъде разлята автоматично в опаковките.

След това следва допълнително шоково охлаждане в охладителен тунел. Това се прави както за по-добро съхранение и избягване на развитие на микроорганизми, така и за запазване на качествата на храната за по-дълго време.

Срокът на годност на храната става до 24 часа при съхранение на стайна температура и до 48 часа при съхранение в хладилник. Може да се консумира и по-дълго време след като е стояла в хладилник, но вече качествата се влошават, тъй като най-полезна е прясно приготвената храна.

Прясно приготвената храна е голямо предимство на детската кухня. За майките е трудно да готвят всеки ден различна храна в малки количества. А съхранението в хладилник все пак е възможно за кратко време и самата храна няма толкова добри вкусови и хранителни качества след като е престояла в хладилник.

Хигиена

Важен момент е и хигиената. В домашни условия е по-трудно да спазваме хигиена при съхранение, приготвяне на храната, замразяване/размразяване. В производствената фабрика на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник има завишена хигиена. Специални облекла на служителите и дезинфекция преди влизане в помещенията за готвене. В самите помещения за готвене има панели с бактерицидно сребро, инсектицидни и бактерицидни лампи.

В домашни условия не е нужно да има толкова стриктна хигиена, тъй като повечето бактерии около нас не са опасни, дори са полезни. Но при едно по-голямо организирано производство на храна е важно да се следват всички правила за безопасност на храните.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com