След първите месеци на захранване, всяка майка е пред дилемата дали да запише детето на хранене с детска кухня или да готви вкъщи. В статията ще видим някои от предимствата на организираното хранене на децата, които да помогнат на родителите да решат кой е най-добрия вариант за тях.

Храненето с детска кухня обикновено започва след навършване на 8-10 месечна възраст на детето. Когато то е захранено с основните групи храни, с изключение на някои алергени. В менюто до 1г. не присъстват силни алергени като прясно мляко, белтък на яйце, морски дарове, мед и др. До 1г. също така не се добавя сол към ястията, а захарта е в минимално количество.

Разнообразие

Голямо предимство на детските кухни Хер Бебе и Вълшебник са рецептите, по които се готви и разнообразието на храните, които се предлагат всяка седмица. Основни изисквания при готвене са да се използват пресни продукти, сезонни плодове и зеленчуци, охладени меса вместо замразени. Не се използват преработени храни, полуфабрикати, колбаси, които съдържат вредни мазнини, голямо количество сол, захар, консерванти и др.

Самите рецепти са по рецептурник, изготвен от специалисти по хранене и лекари, одобрен от Министерство на здравеопазването. Те са съобразени със съвременните препоръки за здравословно хранене при децата и съдържат полезни въглехидрати, мазнини, протеини, плодове и зеленчуци.

Разнообразието, което се постига е голямо. Всяка седмица менюто на Хер Бебе и Вълшебник съдържа различни видове протеини – различни меса, подходящи за детско хранене, риба, бобови и млечни, различни въглехидрати, разнообразни плодове и зеленчуци според сезона, полезни мазнини.

Планирането на едно толкова разнообразно меню вкъщи би затруднило всяка майка. А разнообразното хранене във възрастта 1-3г. е много важно за набавяне на всички важни хранителни вещества и избягване на дефицити.

Подбрани продукти

Протеините, които се препоръчват за малките деца са от диетични меса като месо от птици – пилешко, пуешко, патешко; заешко, телешко, агнешко, млечни продукти, риба и бобови храни. Въглехидратите се препоръчва да са от зърнени храни, които са пълнозърнести като пълнозърнеста паста, кафяв ориз, елда, киноа, овесени ядки и др.

Също е важно във всяко ястие да има много сезонни зеленчуци или плодове. Ако няма налични пресни такива, се допуска използването на замразени. Не се препоръчва използването на консерви. Като могат да се използват конфитюри и сладка с над 50% съдържание на плодове в тях.

Използването на захар и сол също е много намалено, заради вредните ефекти за здравето. Контролирането на количеството захар и сол в домашни условия, особено ако детето се храни с общата храна за семейството е по-трудно. Също така в детските кухни Хер Бебе и Вълшебник не се използват тлъсти меса, колбаси, пушени меса и др. които съдържат повече мазнини.

Втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com