Правилно развитие на мозъка на бебето

През първите две години на детето, мозъка расте и се развива с най-голяма скорост, отколкото през целия живот. През първата година, той достига 60% от своя размер. За правилно развитие на мозъка на бебето има нужда от правилните храни и адекватно общуване.

При този процес на растеж, нервните клетки (невроните) се умножават и образуват сложна невронна мрежа. При раждането тази мрежа не е свързана. Но през първата година невроните нарастват, учат се и се свързват един с друг. Бебето може да мисли и да прави все повече и по-сложни действия.

Новите изследвания в неврологията показват, че колкото повече връзки има в мозъка, толкова по-умно е детето. Родителите могат да подпомогнат този процес.

Правилно развитие на мозъка на бебето още през бременността

По време на бременността тече най-бързото развитие на мозъка на бебето. Това зависи от веществата в кръвта на майката. Вещества, които са невротоксини като цигарен дим, алкохол, лекарства при поглъщане, действат увреждащо и увеличават риска от поведенчески проблеми, трудности в ученето и др.

Полезни за развитието на мозъка на плода са омега-3 мастните киселини. Важно е майката да се храни здравословно и балансирано, за да се развива добре бебето.

Важността на кърменето

Проучванията показват, че кърмените бебета имат по-добри интелектуални способности. Има изследвания, които твърдят, че има връзка между количеството получена кърма и развитието на мозъка. Колкото по-често и продължително е кърменето, толкова са по-умни децата.

Това е така, защото в кърмата има полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, нужни за мозъка, както и холестерол. Тези вещества са важни за растежа на мозъка и за образуването на мозъчната обвивка, миелина, която служи за по-бързо и ефикасно предаване на нервните импулси.

За развитието на мозъка има и голямо значение способността на родителя да откликва адекватно на сигналите на бебето. Майката, която кърми бебето, се научава да разпознава неговите сигнали за глад и ситост, т.к. няма как да измери колко кърма приема бебето. Това е разлика с храненено с адаптирано мляко с шише.

При кърмене се отделят хормони у майката, които я правят по-интуитивна и чувствителна за нуждите на бебето. Кърмата се храносмила по-бързо от изкуствените млека и детето се храни по-често. То общува повече с майката и има повече физически контакт между тях, което стимулира емоционалното и интелектуалното развитие.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com