Правилните въглехидрати за бебето

Всички бебета и деца обичат сладкия вкус. Въглехидратите също в момента се отхвърлят като вредни храни. Но бебетата и децата имат нужда от въглехидрати и то в големи количества, но от правилните.

Децата имат нужда от сладкия вкус, защото горят много енергия, както физическа, така и умствена. Въглехидратите са основния източник на енергия за тялото и са нужни за работата на клетките. Има две форми въглехидрати – прости и сложни захари.

Кои са лошите захари (въглехидрати)?

Най-вредни са глюкозата, декстрозата и сукрозата, сладките вещества, бялата захар, бонбоните, глазурите, сиропите. Тези вид захари се добавят в промишлено произведените храни като подсладители, дори и в кетчупа.

Това са прости захари, лесно се смилат и абсорбират в червата. Оттам преминават в кръвта и повишават кръвната захар. Това води до отделяне на хормона инсулин, който отвежда захарта от кръвта към клетките. Захарта бързо се изразходва от клетките и води до рязко падане на кръвната захар (хипогликемия).

Падането на кръвната захар води до освобождаване на хормони на стреса, от черния дроб се освобождава складираната захар и отново се изстрелва нагоре нивото на кръвната захар. Тези резки движения на кръвната захар нагоре-надолу, и отделянето на хормони са причина за непостоянното поведение на детето. Знаете че децата, които са прекалили с тортата на рожден ден, че не могат да се укротят.

При промишланата преработка в тези захари липсват витамините и минералите. Те са празни калории и освен това изчерпват минералите от тялото. Избягвайте да давате сладки неща и празни калории на детето. Така ще се подобри и настроението му. Давайте на децата въглехидрати с фибри.

Средно полезни захари

Това е фруктозата. Източник на фруктоза са плодовете. Те също са сладки и са по-полезни от бялата захар, глюкозния сироп и лошите захари. Също са бърз източник на енергия. Но не водят до рязко освобождаване на кръвна захар и хормонален хаос. Лактозата в млякото също не се абсорбира толкова бързо колкото рафинираните захари.

Фруктозата от плодовете и лактозата от млякото, постъпват в тялото, заедно с много други вещества. Например фибри в плодовете, протеини и мазнини в млякото и това забавя тяхното абсорбиране в червата, за разлика от бялата захар.

Правилните въглехидрати (захари) за бебето

Сложните полизахариди, известни още като нишестета са най-полезните въхлехидрати. Има ги в макаронените изделия, бобовите, картофите, ориза, брашната, семената и маслата от ядки. Те имат дълги вериги от захарни молекули.

При смилането им, тяхната енергия се освобождава дълго време. Те осигуряват поток от стабилна енергия и дават чувство за ситост, като няма пик и спад на кръвната захар и промени в настроението.

Най-полезните захари са: ябълки, бобови растения, кърма, млечни продукти, най-вече кисело мляко, пресни плодове, пълнозърнеста паста, картофи, соя, сладки картофи, зеленчуци, пълнозърнести продукти.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com