Полезно ли е смутито за децата?

Смутито – блендирани плодове и зеленчуци, стана популярно сред родителите и децата като здравословна храна. То се приготвя бързо и лесно. И е начин за родителите да вкарат в него храни, които детето обичайно отказва да яде. Но полезно ли е смутито за децата?

Блендирането на плодовете и зеленчуците, за разлика от приготвянето на сок, позволява да се запазят фибрите от тези храни. Смутито съдържа витамини, минерали, протеини, фибри, които са полезни за децата. В него може да се скрие кейл, спанак и др. храни, които обикновено детето не иска да яде.

Но смутито може да съдържа прекалено много захар, ако в него се сложат много плодове. Тъй като детето пие смутито, а не го дъвче, няма същата регулация колко храна е изядена. Затова е важно да се избират правилните храни за приготвяне на смути – повече зеленчуци, по-малко плодове, добавяне на мляко или източници на протеини.

Съвети за родители:

  • Смутитата са добър вариант за деца, които нямат добър апетит; деца които имат нужда от прием на допълнителни калории и хранителни вещества; деца които отказват определени храни; или деца които не се спират на едно място и трудно задържат вниманието си при хранене. Но не забравяйте, че е важно да давате и цели плодове и зеленчуци на децата, не само смути. Това е много важно при по-малките деца, които сега създават своите здавословни, хранителни навици и се учат да се хранят с полезни храни.
  • Внимавайте колко захар има в смутито. Пиенето на смути е по-бързо, отколкото ако дъвчем храната, затова може да повиши по-бързо инсулина. Не слагайте много плодове в смутито и не добавяйте допълнителено захар или подсладители. Ограничете количеството храни в едно смути – да е колкото би изяло вашето дете на едно хранене като цели плодове и зеленчуци, не повече. Не слагайте повече отколкото би изяло детето (например два банана, 2 ябълки, боровинки, ягоди и т.н.)
  • Родителите често добавят протеин на прах и различни добавки в техните смутита. Но за децата това не е необходимо, ако те се хранят пълноценно. За източник на протеин, може да сложите краве мляко в смутито или ядково мляко.

​Примерни рецепти за смути:

  1. 250 мл прясно мляко, 1 банан, 1 суп.л. ядков или сусамов тахан
  2. ½ чаша кисело мляко, 1 банан, 3 ягоди, шепа кейл или спанак

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com