Полезно хранене за децата на 2 години – 2 част

Продължаваме темата за полезно хранене на децата на 2 години с примерни за добри източници на пълноценни храни! Към първа част на статията! 

Примери за полезно хранене за децата на 2 години са: 

  • Храни, богати на протеини като месо, риба, пиле, яйца, ядки, семена, бобови храни.
  • Мляко и млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, извара. Хубаво е млечните продукти да са обезсолени и с ниско съдържание на сол.
  • Плодове и зеленчуци с разнообразни цветове, сезонни.
  • Зърнени пълнозърнести храни, пълнозърнест хляб и паста, овесени ядки

Ако детето отказва храни

Нормално е за малките деца да предпочитат ограничен брой храни, да отказват някои храни и да променят често предпочитанията си. Важно е да не насилвате децата, когато отказват храна.

По-добър вариант е да дадете избор на детето от 2-3 полезни храни и да продължавате да предлагате нови храни. Вкусовете на детето се променят, така че не се отказвайте да предлагате нови храни и полезни храни, които детето отказва.

Когато предлагате разнообразни храни и давате избор на детето, в дългосрочен план то ще развие балансиран начин на хранене. Малките деца обичат да се хранят сами, така че предлагайте храни за хранене с пръсти и насърчавайте използването на прибори.

Хранителни добавки за децата

Витаминни добавки рядко са нужни при децата, които се хранят разнообразно. Но понякога може да се наложи да се дават допълнително витамини и минерали.

Витамин Д. Бебетата под 12 месеца имат нужда от 400IU витамин Д дневно, а по-големите деца имат нужда от 600IU дневно. Витамин Д се дава на бебетата, като профилактика на рахит (състояние на омекване и отслабване на костите). Детето може да не прекарва много време навън на слънце или да не приема храни, съдържащи витамин Д като яйчен жълтък, мазни риби и др. Тогава може да се обсъди с лекаря даване на добавка с витамин Д.

Желязо. Даване на добавки с желязо може да е нужно, ако детето яде много малко месо, яйчен жълтък или зеленчуци, съдържащи желязо. Големи количество мляко над 960 мл на ден, също могат да доведат до анемия. Млякото води до затруднена абсорбция на желязото. Затова мляко и млечни продукти се консумират с интервал два часа от храни, съдържащи желязо.

Калций. Детето до 3г. е добре да пие 400мл пълномаслено мляко всеки ден. Това осигурява нужния калций за изграждане на костите. Млякото няма да намали апетита за други храни, като храните богати на желязо, които също са важни.

Млякото за децата до 3г. е пълномаслено, съдържащо 4% мазнини. След това може да се смени с ниско маслено мляко с 2% мазнини.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com