Билките и подправките се използват в кулинарията и са лечебно средство още от древността. Много съставки на билките днес се произвеждат синтетично, но винаги е по-добре да се използват подправки и билки в естествен вид. В миналото някои подправки са били ценни като злато и са се събирали грижливо на ръка като шафрана и ванилията.

Горчивите и лютиви вещества с лечебни за организма. Като подправки се използват изсушени части на растенията – цветовете (шафран), плодовете (черен пипер), семената (синап), корените (джинджифил) или кората (канела).

Благодарение на своя състав много растения са лечебни за човека. Подправките подчертават желания вкус на ястията и имат добро въздействие върху здравето. Те стимулират секрецията на храносмилателни сокове и подготвят храната за по-лесно смилане и усвояване.

Подправките подпомагат храносмилането, стимулират апетита, помагат за освобождаването от вредни микроорганизми или не ги допускат в тялото. Стимулират кръвообръщението и разреждат кръвта.

Подправките и билките не трябва да доминират над вкуса на ястието, а само да подчертаят и подобрят вкуса. Някои от тях се използват в по-малки количества като чесън, левурда, карамфил и индийско орехче. Докато от други трябва да се добави повече, за да се придаде добър вкус на храната.

Важно е да се знае правилния момент за добавяне на подправките. На някои от тях им е нужно повече време за да разгърнат своя аромат и да го предадат на храната, затова те се добавят още в началото – дафинов лист, хвойна, кимион, див копър, зърна черен пипер или звездовиден анасон.

Действие на подправките и билките:

Стимулиращо апетита – черен и червен пипер, кориандър, анасон, резене, индийско орехче.

Антибактериално – чесън, карамфил, мащерка, канела, люта чушка, джинджифил.

Против гадене – анасон, резене, кимион.

Понижаващо кръвното налягане – чесън, левурда, лук.

Стимулиращо кръвообръщението – люта чушка, черен пипер, кориандър, червен пипер.

Противовъзпалително – салвия, джинджифил.

Стимулиращо храносмилането – резене, анасон, кимион, синап, черен пипер, бахар, къри.

Предотвратяващо образуването на слуз – канела, карамфил, кардамон, джинджифил.

Стимулиращо или успокояващо нервната система – хмел, пасифлора, жълт кантарион.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com