/ Част 1 /

Вашето бебе е толкова мъничко – още не може да говори , не може да прави самостоятелно нищо . По отношение на храната обаче владее достатъчно умения да изрази себе си . Недвусмислено да покаже какво обича и какво не обича.
Да открие неговите вкусове и хранителния му ритъм , онова , което го привлича или отвращава , не най-подходящият , най-верният начин една майка или баба да разнообрази храната му и да му осигури безпроблемен преход от гърдата към лъжичката.
Експертите днес са единодушни : създаденото през първата година от живота на детето отношение към храната и затвърдените добри хранителни навици са една от гаранциите , че любимото ви същество ще расте здраво и жизнерадостно . До голяма степен годно да се справя с немалко трудности , да се приспособява към превратностите на живота . Не случайно Монтен ( френски философ ) казва : „ Яденето е една от четирите цели на човешкия живот , но кои са останалите три и досега не съм разбрал … „ В този смисъл можем да добавим , че освен инстинкт , чрез който човек оцелява и се самосъхранява , храненето е и изключително важен социализиращ фактор . Вроден механизъм , който ни прави годни да функционираме в различните човешки общности , да си взаимодействаме с тях.

КЪРМЕНЕТО : ДВЕ ГЛЕДНИ ТОЧКИ

Ако сме изправени пред дилемата да кърмим ли бебето или още с раждането му да го храним с биберон , какво трябва да се нашето решение ?

Обикновено майката прави този важен избор , преди да роди . Днес обаче детските психолози са единодушни , че е далеч по-добре да предпочетете биберона , отколкото несръчно и с чувство на едва прикрита досада да подавате гърдата си . Защото проблемът гърда или биберон е много по-маловажен от нежността , вниманието и любовта, с които обкръжаваме детето си. То винаги усеща кога сме нервни , напрегнати , безразлични и кърмим по задължение. Ето такава трябва да бъде вашата гледна точка , когато решавате ще кърмите или не вашата рожба . Но за да направите правилния избор , трябва да познавате и гледната точка на своето бебе , която без съмнение е съвсем друга . Проблемът е , че на него майчиното мляко отлична му подхожда. Причините за това са няколко .

* Кърмата е предназначена специално за това дете и в количествено и качествено отношение се променя в зависимост от неговите конктретни потребности

* Кърмата съдържда антитела , които създават имунитет на детето срещу немалко болести .

* Кърмата дава възможност бебето само да регулира апетита си и своите желания , което на практика означава , че майката може отблизо да опознава и да следи неговия ритъм на хранене . Освен това , поддържайки тесен телесен контакт между майката и детето , кърменето укрепва връзката им .

* Кърмата се усвоява отлично от бебешкия организъм и не предизвиква алергии .

* Кърменето запълва нуждата от близост и от допир между тялото на майката и тялото на бебето, което от своя страна задоволява естествената му потребност от нежност .

Според учените от шестте сетива (зрение , обоняние , слух , вкус , чувство за равновесие ) осезанието е , което най-напред се развива у човека . Много от съвременните изследователи твърдят , че децата които от раждането си са били милвани и прегръщани ( не случайно част от добрата лекарска практика вече включва новороденото , още голичко , да се дава на майката) , са по-здрави и по-бързо развиват интелектуалните и мисловните си способности . Защото освен всичко друго прегръдката е и
размяна на енергии.

Според библейското предание Иисус например лекувал всяка болка , като полагал дланта си на болното място . Някои проучвания на английски и руски психолози дори извеждат следната формула : за да расте нормално и за да оцелява , детето се нуждае най-малко от 4 прегръдки дневно , а за да се чувства желано и обичано – от 16 . А изтъкнатият американски лекар Рос Кембъл отива още по-далеч . Той смята , че броят на 5-6 годишните момчета , постъпили за лечение в детски психиатрични клинина САЩ , е 5-6 пъти по-голям от броя на момичетата на същата възраст , защото в най-ранното си детство момченцата не са били достатъчно прегръщани.
Така че майки,баби, и бащи , не забравяйте : винаги , когато освободите ръцете си от покупките , от миенето на съдовете , от чистенето и подреждането на дома му , взимайте детето ( особено ако е момче) в своите ласкави обятия !

И все пак лоша ли е майката , която не иска да кърми своето бебе ?

Макар всички аргументи в ползва на кърменето да са напълно валидни , модерните проучвания показват , че проблемът не идва от областта на храненето , а от областта на чувствата . От векове насам човечеството неизменно свързва представата за майката с образа на жената , която кърми . Спомнете си само мадоните с младенците , изрисувани от великите майстори на европейския Ренесанс !
Много чудесни представителки на „нежния“ пол и днес ще ви кажат , че най-силно са усещали майчинството си ,когато са кърмели. И това е свързано не толкова с телесните им усещания ( за някои жени те са неприятни и дори болезнени ) , колкото с чувството , че тогава и физически , и психически са били най-близко до детето си .
Ето и причината някои майки , които не кърмят рожбата си , да страдат от чувството за вина . Подобни проблеми възникват и когато детето се отбие – някои жени дори изпадат в депресия , заживяват с мисълта , че са непълноценни , тъй като смятат , че са загубили контакта с любимото си същество.

Не , не се упреквайте , не фиксирайте вниманието си върху идеята , че сте лоша майка , само защото сте се отказали да слагате бебето на гърдата си. Не позволявайте да ви завладее и чувство на потиснатост , ако във всеки миг от денонощието не усещате с еднаква сила майчините си инстинкти . Всяка жена сама открива своя начин да бъде майка в зависимост от културата , от възпитанието , от емоционалната си зрялост и от своя темперамент.
Единственото , което си заслужава да помните , е , че моментите на хранене са изключително важни за бебето, особено във възрастта , когато голяма част от времето му минава в сън. Именно обстановката , изклъчваща дружелюбие , спокойствие , нежност и удоволствие от споделената интимност е най-същественото .
По-съществено от кърмата и от нейния състав.

Кърменето : разпространени схващания

ВЯРНО

* Кърменето уморява : почивайте си всеки път , когато имате възможност.

* Трябва да пиете много течности (най-малко по 2л. дневно).

*Алкохолът преминава в кърмата – затова се въздържайте да го употребявате.

* Храни с пикантен вкус (праз , чесън, зеле и т.н.) променят вкуса на млякото.

* Кърменето увеличава съпротивителните сили на бебето срещу редица зарази.

* Слагането на бебето на гърдата предизвиква прилив на кърма.

ПОГРЕШНО

* От кърменето се дебелее ( или поне не се отслабва).

* Кърменето деформира гърдите ( не , деформацията се дължи на бременността).

* Не можете да кърмите , защото гърдите ви са малки ( не , обемът им няма нищо общо с кърмата ).

*
Бирата увеличава кърмата ( или лещата , или нещо друго).

* Прекалено прозрачното мляко не е достатъчно хранително.

* Бебето ми не понася моята кърма и повръща от нея .

* Ако не го кърмите , бебето ще се травматизира.

На каква възраст бебето придобива инстинкта да суче ?

Колкото и да ни е чудно , този инстинкт датира от времето , когато е било в корема на майка си. Учените са установили , че още от втория месец на вътреутробното си развитие може да пипа
устните си с пръстчета , да докосва с ръка езика си.
Тези наченки на движения , наречени от изследователите орален автоеротизъм , му доставят голямо удоволствие . Но едва към третия месец от престоя си в майчината утроба бебчо започва наистина да суче . Тогава именно се появява и способността му да преглъща . От четвъртия месец пие от околоплодната течност . (Учените смятат , че непосредствено преди раждането всекидневно поглъща около 3 литра ! )
По това време смуче някое пръстче на ръчичката или на крачето си , особено когато е уморено или когато майката проявява признаци на нервност и възбуда .
Така че още при раждането си бебето притежава инстинкта да суче , което му дава възможност веднага щом се появи на белия свят , да разбере какво трябва да прави с гърдата на мама и за какво служат гръдните зърна .

Вярно ли е , че двадесет и четири часа след раждането бебето не бива да се кърми ?

Разбира се , че не е вярно . Преди около петнайсетина години наистина не даваха на бебето да суче двайсет и четири часа след раждането . Днес обаче е известно , че създаденият преди раждането смукателен рефлекс не бива да бъде прекъсван . Освен това сученето поддържа особено важните за първите часове от живота дихателни способности на детето и допринася да се подобри качеството на майчиното мляко .
Доказателство : когато първият допир с гърдата се забави повече от шест часа , бебето по-трудно координира движенията си , не може да се съсредоточи и да суче правилно. Не е без значение и фактът , че щом се настани в прегръдките на мама и бъде обгърнато от мириса и нейната й топлина , разбира , че сигурността , любовта и храната съществуват и извън майчината утроба . Като души , опипва и се гуши в гънките на майчината кожа ,бебето влиза в ролята на истински разузнавач . Разузнаването му може да бъде забавено ( но не и възпрепятствано) от неприятната миризма на някаква текстилна тъкан или дезинфекционно средство , което майка му е употребила .
Затова ако сте решили да кърмите бебето , най-добре е да започнете още от първия ден . Истинската кърма ще се появи след три-четири дена . Междувременно обаче от гърдите ви ще излиза жълтеникава течност , която предхожда появата на млякото . Тя се нарича коластра .
Богата на протеини и минерални соли , бедна на мазнини и захари , коластрата е напълно подходяща за новороденото . Освен това действа леко разхлабително и помага да се изхвърлят първите тъмни изпражнения , намиращи се в червата на новороденото ; съдържа много антитела , които майката предава на своето дете и така то се предпазва от редица инфекции.

Не е ли мит , че за да расте по-здраво , бебето трябва непременно да се кърми ?

Нищо , което природата е създала , не може да се причислява към митовете .
Учените много отдавна са установили , че децата , които са били хранени естествено , боледуват по-рядко и по-леко прекарват болестите . Тайната на този феномен е , че майчиното мляко е идеално приспособено към бебешкия организъм , към възможностите му да се усвоява и преработва храната . Освен че притежава всичко необходимо ( захари , протеини , минерални соли ) за оцеляването на бебето , кърмата е богата и на имоноглобулини , тоест на противоинфекциозни фактори. Именно те изграждат в организма на детето естествена бариера срещу редица инфекциозните заболявания .
Излишно е да казваме , че ако майката спазва хигиената на кърмене , се избягват и инфекциозните рискове , които съпровождат изкуственото хранене. Не бива да се пренебрегва и фактът, че от всички бебешки млека майчиното е най-евтино !

Налага ли се да предприемем специални мерки , когато новороденото има смущения в сученето ?

Кърмаче , което суче трудно , е застрашено . Защото , от една страна , тази аномалия му пречи да се наддава на тегло , от друга , е сигнал , че са налице проблеми , които само педиатърът може да открие и реши . Тогава обикновено става дума за трудности при регулиране на дишането и функционирането на сърдечната или стомашната система. Понякога обаче затруденията в сученето може да се дължат и на проблеми , свързани с отношението майка-дете.
Във всички тези случаи е важно да помните : не насилвайте детето да суче , тъй като може да се задави и преминалото в дробовете му мляко да се предизвика сериозни белодробни усложнения. Най-важното , което трябва да сторите , ако пеленачето не съумява да се справи с гърдата , е да потърсите незабавно помощта на педиатър.
Няма никакво съмнение , че сученето е признак на добро здраве . В него бебето влага цялото си желание , цялата си енергия . Натискът при сучене , който езикът му упражнява върху небцето , е между 20 и 30кг и се равнява на натиска , с който един възрастен човек отхапва с предните си зъби къшей твърд хляб.

Когато суче , освен че засища глада си , усеща ли бебето и нещо друго ?

На Д.В.Уиникот дължим вълнуващото описание на мислите , които минават през бебешката главичка в момента , когато за пръв път открива майчината гърда . „ В началото – казва той , – когато личицето му докосне гръдта , новороденото не знае дали чувството му за комфорт започва от гърдата или от лицето …. Допирът на гърдата с бебешката уста поражда в главата на бебето мисли от рода на „Може би тук , навън , има нещо, което си заслужава да бъде потърсено и открито …. „
Тогава , пише Уиникот в книгата си „Детето и неговото семейство „ , новороденото започва да отделя слюнка и да изпитва удоволствие , когато преглъща кърмата , а това за миг го отдалечава от мисълта за нея . Постепенно представата за гърдата , която бебето изгражда в мозъка си , се превръща в реалност . Преминаването от въображението към реалността може да продължи само няколко секунди, но понякога трае и повече – за голямо разочарование на майките , които напразно се тревожат , че бебето им вместо да суче ,заспива сладко. В тези случаи е по-добре да го оставите да спи , като се опитате да му предложите възможно най-удобната и приятна обстановка . Дори можете да сложите бебчо да се излегне голичък върху голата ви кожа и да не ги безпокоите .