малко дете

Към първа част на статията

Как да се справим?

Няколко идеи как родителите могат лесно да се справят с повечето случаи на предизвикателно поведение от страна на малкото дете.

Говорете с него

Общуването е ключът при отглеждането на дете. Помага им да разберат основните правила и предварително определени ограничения. Например, ако малкото дете винаги извършва действие, вредно за другите, помогнете му да разбере, че то причинява болка на друг човек.

Идентифицирайте кое провокира

Някои малки деца могат да проявяват предизвикателно поведение само в определени ситуации или докато взаимодействат с конкретен човек. Определете възможната основна причина и я отстранете.

Задайте рутина

Посветете фиксирана продължителност на дейност и я изпълнявайте по едно и също време всеки ден. Това ще позволи на малкото дете да разбере точния срок за дейност, намалявайки шансовете за инатливост или истеричен изблик, когато бъде помолено да спре.

Обяснете причините зад правилата

Обяснете на вашето малко дете защо рутината и дисциплината са важни и как ни предпазват от опасност.

Предложете избор

Предложете избор, който позволява на малкото дете да премине от една дейност в друга постепенно. Например, вместо да го помолите да спре да играе и да си легне, помолете го да избере приказка за лягане или с коя пижама иска да спи.

Не се карайте

Острите реакции и забраните ще направят малкото дете по-склонно към определени поведения от любопитство. Ще засили любопитството да разбере защо са спрени да направят нещо. Опитайте се да не казвате веднага „Не“. Ако действията на малкото дете не причиняват никаква вреда на него или на околните, преценете дали е необходимо винаги да го спирате.

Задайте правила с последователни последици

Определено поведение може да бъде твърде рисково, за да се позволи, въпреки яростното упорстване на вашето малко дете. В такива случаи задайте правила и последствия за нарушаване на правилата. Задайте прости последствия, които са повече функционални, отколкото сурови. Например да ви помагат за един ден с домакински задължения, задължителна разходка или почистване на всички играчки. Можете също така да предложите незабавни решения, като например да се извините на някого или да прегърнете брат или сестра или приятел, ако малкото дете ги е наранило.

Моделирайте добро поведение

Децата се учат, като отразяват поведението на другите. Затова участвайте в техните игри или дейности, за да моделирате добро поведение. Научете ги как да спазват правилата чрез собствен пример.

Похвалете положителното поведение

Позитивните ви думи и отношение към детето за неговото положителното поведение е отличен начин да го затвърдите. Всеки път, когато забележите, че малкото дете спазва това, което сте поискали от него, или когато прави правилното нещо без проява на инатливост, го похвалете.

Осигурете безопасна среда за експериментиране

Позволете на детето да изследва и експериментира със света около себе си под подходящо наблюдение. Това ще задоволи любопитството и автономията му, като същевременно няма да го принуди да се противопоставя на ограниченията и да прави опасни неща.

Изследването може да бъде проста работа из къщата. Да ви помогне с готвенето в кухнята, подреждането на книги или играчки, или сгъването на дрехи в детската стая. Или ако обичате градинарството, може да му позволявате да ви помага. Дейностите в контролирана среда карат детето да се чувства ангажирано, като същевременно ви позволява да следите за безопасността му.

Проявете разбиране

Децата се чувстват сигурни, когато са чути и разбрани. Когато вашето малко дете се справя със силни емоции, седнете и ги слушайте. Вместо да ги молите да спрат да плачат, кажете им, че е добре да плачат и те могат да споделят проблемите си с вас. Не отхвърляйте проблема, а бъдете съпричастни към малкото и му предоставете решения. Това ще им помогне да разберат, че могат да се обърнат към вас, когато са стресирани, вместо да ви се противопоставят.

 

Неподчинението е често срещано поведение, идващо прохождането. Не забравяйте да не обвинявате себе си или детето си за това. Обикновено това е естествен етап и малкото дете може да няма контрол върху него. С растежа си, то се научава да си сътрудничи с другите. Въпреки това, ако имате притеснения, не се колебайте да говорите с лекар или детски психолог.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com