В желанието си да предпазим себе си и децата от лошите бактерии, причинители на болести, залагаме на чистотата. Внимаваме какво слагаме в устата си, измиваме причинителите с гореща вода и др. Важно е в ежедневието ни да се замислим кога чистотата е полезна и кога хигиената е прекалена.

Имаме три инструмента за почистване на тялото от вредители. Ако ни нападнат болестни причинители и не можем да се справим сами, имаме антибиотици (anti bios – срещу живота) за тежките инфекции. Имаме пробиотици (pro bios – за живота), които са живи бактерии, които поглъщаме и ни правят по-здрави. Имаме и пребиотици (pre bios – преди живота), хранителни вещества, които достигнали до дебелото черво хранят добрите бактерии.

Чистотата се случва най-вече в главата ни, приятно ни е да ни мирише на чисто и да си мислим, че сме защитени от бактериите с различни дезинфектанти, анти-бактериални препарати, кърпи и др.

Бактериите са си спечели лоша слава още преди 130 години, когато открили, че някои от тях предизвикат туберкулоза. Тогава били въведени нови правила за хигиена в болниците, забрана на публичното плюене, избягване на близките контакти, препоръчвало се по-честото къпане веднъж на седмица и др.

Днес ни е трудно да си представим ежеседмична баня, дезинфекцираме, за да изчистим невидимите заплахи, чуваме по медиите за опасни вируси и резистентни микроби все повече. Всичко това води до страх и повишена тревожност.

При хигиената, водена от страх, става въпрос всичко да се изчисти или убие. Само, че убиваме както лошото, така и доброто. Но това не е правилния начин за хигиена. Колкото по-високи са стандартите за хигиена в една страна, толкова са повече алергиите и автоимунните болести. Колкото е по-стерилно едно домакинство, съответно е по-вероятно хората в него да имат алергии и автоимунни заболявания.

Преди тридесет години, един на десет човека е бил алергичен, днес е всеки трети, а броя на инфекциите оттогава не се е понижил видимо. Умната хигиена не значи избиване на всичко живо. Над 95% от всички бактерии не ни правят нищо, много от тях дори ни помагат.

Дезинфекцията няма място в едно нормално домакинство, освен ако някой е болен или кучето си е свършило работата на пода. Едно почистване с вода и капка препарат е достатъчно да отстрани 90% от бактериите. Така нормалното, добронамерено, бактериално население се размножава отново, а лошите са много малко и не могат да навредят.

Целта на почистването е да останат по-малко бактерии, а не никакви. Дори лошите бактерии могат да са полезни за тялото, защото имунната система се обучава чрез тях. Няколко салмонели в мивката са нищо за имунната ни система. Проблем има само когато станат повече. 🙂

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com