Обичайни състояния при новороденото бебе

В първите седмици след раждането има някои физически състояния при новороденото бебе, които са често срещани. Важно е родителите да са запознати с тях и да потърсят педиатъра при нужда.

Подуване на корема

Едно от честите състояния при новороденото бебе е подуване на корема. Повечето бебета имат стърчащо коремче, особено след като са хапнали добре. Между храненията корема на бебето трябва да е мек. Ако корема е подут и твърд и ако не е имало изхождания от повече от два дни, както и ако има повръщане, се свържете с лекаря. Най-вероятно това се дължи на газове или запек, но е добре да се обърне внимание.

Наранявания при раждане

Бебетата могат да имат травми от раждането, особено ако то е било продължително или по-трудно или ако самото бебе е по-голямо. Повечето новородени бързо се възстановяват след това, но някои наранявания може да останат по-дълго.

Често се случва да има счупена ключица, която бързо зараства. След няколко седмици може да се появи малка бучка на мястото на фрактурата. Това не е тревожно, а е знак че се образува нова кост и скоро всичко ще е наред.

Вследствие на раждането често се случва да има мускулна слабост, заради натиска и разпъването на нервите, свързани с мускулите. Тези мускули обикновено са отслабени от едната страна на лицето, рамото или едната ръка и за няколко седмици се оправят. Попитайте лекаря как да храните и държите бебето, така че по-бързо да се възстанови.

Посиняване

Бебетата могат да имат леко виолетови ръце и крака, което е нормално. Ако ръцете им леко посиняват от студа, когато се затоплят, те бързо отново порозовяват. Ако бебето плаче силно, лицето, езика и устните могат да са леко сини. Но след като се успокои, то връща нормалния си цвят.

Ако бебето е синьо и цвета не се променя, това може да означава проблем със сърцето или белите дробове и че няма достатъчно кислород в кръвта. В такъв случай потърсете бързо лекарска помощ!

Необичайни изхождания

Мекониум

След раждането, персонала в болницата наблюдава бебето за първото уриниране и изхождане, за да е сигурно че няма проблем с отделителните органи. Това може да се случи и след 24 часа или повече. Първото или първите две изхождания са черни или тъмно-зелени, както и много слузести.

Това е мекониума, който изпълва червата на бебето преди да се роди. Ако бебето не изхвърли мекониума в първите 48 часа след раждането, трябва да се провери дали всичко е наред с дебелото черво.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com