Как да подготвим детето за появата на ново дете в семейството?

Появата на ново бебе води до много промени в семейството. Родителите отделят доста време за подготовка и след като бебето се роди голяма част от вниманието отива в грижа за него. Тези промени могат да са трудни за по-голямото дете. Нормално е да се прояви ревност към бебето и бурни реакции до наместване на пластовете.

Родителите могат да подготвят детето за това, което предстои. Обсъждането на бременността с детето, предварителната подготовка и включването на детето в грижата за бебето могат да помогнат.

По време на бременността.

Добре е да се говори с голямото дете за това, което предстои да се случи в зависимост от възрастта му и комфорта на майката. Ако детето е малко и все още концепцията за време му е по-неясна, може да се обясни че бебето ще се роди през определен сезон – зимата, когато стане студено или лятото когато е топло.

Колко детайлни да сте – водете се от въпросите на детето. Ако ви попита от къде идват бебета, най-вероятно наистина иска да разбере от къде точно идват, а не ви пита как се правят бебетата. Може да обясните, че бебето е в матката, която е вътре в корема на мама.

Ако детето проявява по-голям интерес може да го окуражите като:

  • му покажете негови снимки като бебе,
  • като четете подходящи книжки за раждането и за поява на ново дете,
  • посещавате приятели с бебета,
  • мислите заедно имена на бебето,
  • да го вземете при прегледа при лекаря за да чуе сърдечния ритъм на бебето и др.

Говорете на детето за промените, които ще настъпят, за това какво е да имаш братче/сестричка и го окуражавайте да споделя как се чувства.

Планиране на раждането.

Преди наближаване на термина направете план къде ще остане голямото дете и уговорете кой ще се грижи за него докато сте в болницата. Кажете на детето за тези планове, за да знае какво да очаква.

Организирайте посещение на детето в болницата при вас веднага когато е възможно след раждането. Опитайте се да се придържате към ежедневната рутина около дните на раждането. Ако ще правите промени вкъщи, смяна на стаи, местене на мебели, обзавеждане направете ги по-рано.

Ако голямото дете преминава през друга голяма промяна като свикване на гърне, местене в ново легло или в нова стая, направете тези промени по-рано преди да дойде време за раждането или ги отложете за известно време докато се свикне с бебето вкъщи.

Към 2 част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com