Връщане вкъщи с бебето!

Към първа част на статията!

Когато бебето вече е вкъщи, може да помогнете на голямото дете да свикне с промените. Включете го доколкото е възможно в дневния режим на грижа за бебето, за да не се чувства изолирано.

Много деца искат да помагат в грижата за бебето. Въпреки че тази помощ може да значи че всяка задача ще отнеме повече време, това е възможност за голямото дете да общува позитивно с бебето.

В зависимост от възрастта си по-големия брат или сестра, може да забавлява бебето по време на смяна памперса, да помага с бутането на количката, да говори на бебето, да помага с обличането, къпането и др.

Ако детето не проявява интерес към бебето, не се тревожете и не го насилвайте, може да има нужда от повече време.

Някои дейности като кърменето, изключват голямото дете. При тях се постарайте да предложите игра и занимание на голямото дете, така че да не ви прекъсва докато храните бебето и да не се тревожите че сте оставили детето.

Възползвайте се от моментите на време когато сте само с голямото дете. Правете нещо заедно докато бебето спи и ако е възможно отделяйте време всеки ден, в което голямото дете да получава цялото ви внимание. Когато детето знае че има време само за него, това може да му помогне да се справи с гнева или негодуванието към бебето, което получава повече внимание.

Имайте предвид, че голямото дете може да иска да говори за други теми освен за бебето с близките, приятелите и ги предупредете. Ако близките и приятелите ви искат да ви помагат, може да организират приятно забавление за по-голямото дете, докато вие се грижите за бебето.

Продължете да изпращате голямото дете на градина, училище ако е възможно. Нормално е да се чувствате виновни, че изпращате детето някъде другаде, докато вие сте вкъщи с бебето. Но придържането към нормалния ритъм на ежедневието помага на децата.

Докато голямото дете го няма това е ценна възможност да сте сами с бебето и да се насладите на миговете заедно. Когато детето се прибере от училище, градина планирайте качествено време на семейството заедно.

Как да се справите с детските чувства?

Някои деца могат по-трудно да свикнат с промените при поява на ново дете в семейството и да им трябва повече време. Окуражавайте детето да говори за чувствата си свързани с бебето. Ако на детето му е трудно да изрази чувствата си, не се учудвайте че може да изпитва границите ви или да започне да говори бебешки.

Ако детето стане по-капризно и не слуша, не нарушавайте правилата, а се опитайте да разберете какви чувства и потребности стоят зад поведението му. Това може да е знак, че детето има нужда от повече време само за него с родителите. Направете ясно за него че чувствата му са важни, но и че могат да се изразяват по по-подходящи начини.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com