Нормален растеж на детето

Физическият растеж включва увеличаване на теглото и ръста и други промени в тялото докато детето израства. Расте косата, появяват се първите зъби, сменят се зъбите, настъпва пубертета. Всичко това е част от нормалния растеж на детето.

Кое се смята за нормален растеж на детето?

През първата година от живота се случва много голяма промяна – бебето пораства с цели 25см на дължина и утроява килограмите си от раждането. Родителите може да се изненадат, че след първата година, детето не нараства толкова много. След 1г. растежа на височина се забавя. На 2г. възраст децата нарастват плавно всяко година с по около 6см до настъпване на юношеството.

Растежа на децата няма стабилен ход в детството. Редуват се периоди на слаб растеж с такива на бързо израстване. Наблюдава се и по-усилен растеж през пролетта, в сравнение с другите сезони.

Голям скок в растежа има по време на пубертета, обикновено между 8 и 13 години при момичетата и 10 до 15 години при момчетата. Пубертета продължава около 2 до 5 години. Този ускорен растеж е свързан със сексуалното развитие, с развитието на половите органи и започването на менструацията при момичетата.

На възраст от 15 години при момичетата и на 16-17г. при момчетата, растежа през пубертета приключва и те достигат до физическа зрялост.

Регулярни измервания при лекаря

Бебетата и децата редовно се проследяват от личния лекар или педиатъра за правилното израстване. Измерва се теглото и височината, размера на главата и гърдите. Това се прави за сравнение с нормите на израстване, за да се види дали детето се развива нормално.

Как родителите могат да помогнат за нормален растеж на детето?

Ето няколко неща, с които родителите могат да помогнат за нормалното развитие на децата. Те са важни за тяхното здраве и благополучие също така:

  • Достатъчно сън – режима на сън варира в зависимост от детето и неговата възраст. Повечето деца имат нужда от 10 до 12 часа сън през нощта. Сънят дава възможност на тялото да си почива и да расте добре.
  • Пълноценно хранене – балансирано хранене с есенциални витамини и минерали спомага децата да достигнат своя растежен потенциал.
  • Редовно физическо движение. Затлъстяването е проблем за много деца днес, затова е важно родителите да осигурят достатъчно движение на детето. Каране на колело, разходки в планината, плуване, каране на ролери/кънки, ски, различни спортове и всякакви активности с движение са важни за здравето и поддържане на теглото в здравословни граници.

Как да говорим с детето за растежа?

Децата растат с различно темпо през детството. Както и при възрастните, някои деца са по-високи, други по-ниски. Момичетата достигат пубертета по-рано от момчетата и някои се развиват по-бързо от други. Старайте се да не сравнявате децата. По отношение на ръста, детето може да изгуби самочувствието си, затова не сравнявайте децата по ръст.

Много често, децата които израстват по-бавно, след това бързо наваксват. Обяснявайте на детето, че всяко дете се развива и расте с различно темпо и го окуражавайте да се приема, такова каквото е.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com