Независимо дали е планирана или случайна, за повечето жени, първите 12 седмици на бременността са най-интензивни. Тогава всичко е ново, вълнуващо и малко натоварващо. Променя се не само тялото на жената, но и нейното ежедневие, хранителни или социални навици.

Предстои да се вземат важни решения за бъдещето и да се изгради основа за посрещане на новия член на семейството.

Някои често срещани симптоми през първите три месеца:

 • Нехарактерни желания

Предпочитането на определени вкусове или миризми, както и изявената неприазън към други е често срещано. Храносмилането се забавя и затова някои вкусни храни стават неприятни за ядене.

Много храни могат да предизвикат гадене, дори и преди това да са били често срещани в менюто ви. Затова ако от някоя храна ви се повръща, не е нужно да я ядете, само защото смятате, че е полезна. Може да откриете друг заместител за набавяне на необходимите хранителни вещества, който тялото ви приема по-добре.

 • Гърди

Всеобщото схващане е, че коремът е най-забележимата промяна при бременност. Но той става видим едва към четвърти месец. В първите месеци, наблюдаваните физически симптоми са наедряване на гърдите, както и повишаване на чувствителността им, акне, крампи и подуване, наподобяващи симптомите съпътстващи месечния ви цикъл.

 • Умора 

Чувството на умора е често срещано в първото тримесечие от бременността. Метаболизмът работи много по-усилено през този период и това може да довете до състояния на изтощение. С напредването на бременността това състояние отшумява.

Ако все пак продължавате да чувствате силна умора и във втория триместър, обърнете се към лекаря си, тъй като може да е симптом на анемия или дефицит на желязо.

 • Покачване на килограми

Средното покачване на теглото по време на първите три месеца е около 2,5-3 килограма. Някои жени първоначално започват да губят тегло, заради сутрешното гадене и промяната на хранителните навици. Не е повод за паника и в последствие теглото се нормализира. Ако все пак имате притеснение, споделете ги с вашия лекар.

Запомнете, бременността не е време за диети! Тогава повече от всякога е важно да се набавят необходимите хранителни вещества в подходящи количества. При непълноценно хранене организмът взима веществата, от които се нуждае от запасите на тялото и това може да доведе до здравословни проблеми за вас и плода.

Също не се препоръчва и хранене за двама. Имате нужда от съвсем малко повече калории. Прекомерното покачване на килограми крие рискове за бебето и за вас. При нормално тегло преди бременност се смята за здравословно да качите до 10-16кг.

 • Гадене

В този период нараства чувствителноста към ниска кръвна захар и високи нива на естроген, които могат да предизвикат чувство на гадене. Макар да е строго индивидуално, ето няколко идеи за справяне:

 • Хапнете нещо, каквото и да е – често празния стомах предизиква гадене.
 • Помиришете лимони или други цитрусови плодове.
 • Пийте достатъчно вода, поне 8 чаши вода на ден.
 • Хапвайте протеини преди лягане. Протеина удължава чувството за ситост в стомаха, което прави сутрините по-поносими.
 • Движете се. Физическите упражнения отклоняват кръвта от стомаха и облекчават гаденето.
 • Миенето на зъбите преди хранене стимулира стомашните рефлекси.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com