Храните които не са подходящи за бебето през първата година са храни, които могат да предизвикат алергия, задяване или са нездравословни за малкия човек.

Храните алергени които се избягват през първата година са мед, фъстъци, морски дарове, шоколад, яйчен белтък, цитруси, ягоди и др. В тази група влизат и глутен-съдържащите храни – пшеница, ръж, ечемик и млечните продукти – прясно мляко, краве сирене, които също могат да предизвикат алергия. Ако бебето не е показало симптоми на алергия добре могат да се понесат овесените ядки и пшеница с по-ниско съдържание на глутен като лимец и спелта.

От млечните продукти по-добре се понася киселото мляко затова може да се предложи още преди годинка, в него белтъчните молекули са частично разградени, козе сирене също така и пречистено от белтъка краве масло – гхи. Прясното мляко е добре да се избягва, тъй като има риск от алергия.

Храните, които могат да предизвикат задяване са ядки, семена, зърна от плодове като грозде, зърна бобови храни. Ядките и семената могат да се дават смелени, стига да няма алергия към тях. Фъстъците са силно алергенни и е добре да се избягват.

Храните, които не са полезни за бебетата са сладкишите и тестените изделия произведени промишлено – бисквити, вафли и др., шоколад и какао, захар, сол, маргарин. В това число влизат и плодовите сокове, зеленолистните зеленчуци в суров вид, готовите бебешките каши, бебешките бисквити, суперхраните.

Плодовият сок не се препоръчва защото е концентрирана захар, която дразни стомаха и червата на бебето и го засища и когато е време за хранене детето не е гладно. Създава се освен това привикване към сладкия вкус от много рано, което може да доведе до злоядство по-късно и предпочитание към сладкиши и тестени храни.

Суровите зеленолистни като спанак, кейл, коприва, лапад съдържат оксалати, които пречат на усвояването на калция и затова е добре да не са в суров вид, а да са добавени към ястие като супа или пюре или да са предварително сготвени на пара. След като укрепне храносмилателната система на детето, тогава могат да се дават в суров вид.

Готовите бебешки каши не са подходящи тъй като са преработени и са загубили полезните си вещества. Може сами да си приготвите вкъщи каша от смелени безглутенови зърнени храни като просо, амарант, елда, кафяв ориз.

Бебешките бисквити и сухари също не са добра идея, тъй като съдържат бяло брашно, захар, растителни мазнини, набухватели и др. неподходящи съставки. Ако искате да стимулирате дъвченето по-добре предложете пресен плод или зеленчук.

Супер-храните също е добре да се избягват. Повече за тях може да прочетете тук.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com