Магнезият е често срещан в околната среда минерал. Има го в почвите, водите, флората и фауната.

Около 60% от магнезия в човешкото тяло се намира в костите, останала част е в мускулите, меките тъкани и телесните течности, включително в кръвта.

Магнезият участва в множество от процесите протичащи в човешкия организъм. Една от основните му роли е да помага на молекулите в биохимичните реакции изпълнявани от ензимите.

Някои от другите ползи са:

  • Помага за превръщането на храната в енергия
  • Помага в производството на протеини от амино киселини
  • Помага в изграждането и поддържането на ДНК и РНК
  • Участва в свиването и отпускането на мускулите
  • Помага регулацията на невротрансмитерите, които пращат сигнали към мозъка и нервната система.

Магнезият е особено полезен при активен начин на живот, тъй като помага за намаляване на натрупаната умора в мускулите. По време на физическа активност необходимостта му се увеличава с 10 до 20 процента, в зависимост от дейността.

Магнезият също е от полза за поддържане на добри нива на кръвно налягане, кръвна захар и помага при мигренозни главоболия или мускулни крампи.

Прием

Магнезият е минерал, жизнено необходим за доброто здраве. Препоръчителният дневен прием е 400-420 mg за мъжете и 310-320 mg при жените.

Съществуват и хранителни добавки, с които можете да поддържате здравословни нива на магнезий в организма, ако тялото ви не може да го усвоява правилно от храната. Посъветвайте с вашия лекар кои са най-подходящите за вас.

Източници

Набавянето на магнезий чрез ежедневното меню не е трудно, тъй като се открива в голямо ранообразие от храни. Ето някои вкусни източници на така полезния минерал:

  • Тъмен школад

Тъмният шоколад с високо въдържание на какао, освен вкусови качества има и много здравословни ползи – богат е на магнезий и други полезни вещества. В една порция от около 30 грама се съдържат около 65 mg магнезий, което е над 15% от препоръчителния дневен прием.

Освен това е богат на желязо, мед, манган и фибри. Съдържа още антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Съдържа още какаови флаваноли, които са в помощ в борбата с “лошия” холестерол.

За да имате полза от шоколада, той трябва да е със съдържание на какaо поне 70%. По-високото съдържание на качествено какао носи повече ползи.

Още източници на магнезий

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com