Кърмата не е достатъчна за бебето

Много родители се тревожат дали детето им получава необходимото с кърмата и дали тя е достатъчно. Често това е причината за дохранване с адаптирано мляко, за да са спокойни че бебето получава достатъчно храна.

Важно е да се има предвид, че кърмата осигурява всички нужни вещества, минерали, витамини, антитела, растежни фактори, полезни бактерии необходими за развитието на детето.

Ако бебето нараства на тегло и дължина, има периоди в които е будно и активно, то значи кърмата му е напълно достатъчна и няма нужда да се дохранва.

Даване на плодов сок на бебето като първа храна

Отново заради погрешно вярване, че кърмата не е пълноценна храна или че плодовия сок е подходяща първа храна за захранване, все още има практика да се дава плодов сок на бебето дори и когато не е навършило възраст за захранване.

Плодовият сок е изключително дразнещ за неразвитата храносмилателна система на бебето, освен това е концентриран като съдържание на захар и беден на полезни съставки.

Много по-подходящи за захранване като първи храни за зеленчуковите пюрета, месните пюрета и зърнените каши. Плодовият сок може да се въведе доста по-късно, в 8 месец на бебето, като за предпочитане е да бъде разреден с вода.

Ранно захранване с краве или козе мляко

Белтъкът на краве млякото е алерген номер едно и доста често децата са алергични към него. Ранното захранване с краве мляко, особено прясно мляко преди първата годинка на бебето крие голям риск от развитие на алергия.

Освен това млякото е бедно на желязо и има риск и от развитие на желязо дефицитна анемия. Прясното мляко се въвежда след навършване на една година, а по-безопасни са киселото мляко и сиренето, които могат да се въведат към 8 месец на бебето.

По същия начин риск от алергия има и към козето мляко и затова то не е алтернатива на краве млякото. Установено че, деца които имат алергия към белтъка на краве млякото, са алергични и към козе и овче мляко, затова тези алтернативи не са препоръчителни за тях.

Ранно преминаване към семейна храна

Децата до 3 годишна възраст имат нужда от храна, която е по-калорична и с по-голяма енергийна плътност. Важно е храната да е бедна на сол и захар и да се приемат повече мазнини, нужни за развитието на мозъка и интелектуалните функции.

Затова макар и след първата година детето постепенно да преминава на семейна храна, е важно храната да е съобразена с нуждите на детето.

Да е с ниско съдържание на сол, захар, да няма вредни мазнини, да се избягва пърженето, колбасите, да е приготвена по щадящ начин за запазване на полезните съставки.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com