Мазнините през последните години си спечелиха лоша слава, като виновници за много здравословни проблеми, свързани с високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване и т.н. Както за много други неща, истината винаги е някъде по средата. За малките деца обаче, кърмачетата и във възрастта до 3 години, мазнините са много важни. В тази възраст децата имат нужда от 40-50% мазнини от дневния калориен прием.

Мазнините имат голяма роля за развитието на мозъка на детето, за усвояването на мастноразтворимите витамини А, Д, Е, К, за синтеза на хормоните, за изграждането на клетъчната мембрана и много други функции. Все пак не всички мазнини са полезни за тялото, затова е добре да се приемат повече от добрите мазнини и да се избягват лошите.

Какви видове мазнини има:

• Наситени мазнини – това са мазнините от животински произход, от месото, яйцата и млечните продукти. Те са твърди на стайна температура и подходящи за топлинна обработка. Най-добрите мазнини за готвене са пречистеното масло – гхи и растителното косово масло, които са устойчиви на висока температура. Умереният прием на животински мазнини се препоръчва при децата. Важно е да се избират пълномаслени млечни продукти, и нетлъсти меса. Важно е също така да се употребяват месо, яйца и млечни от пасищни животни, на които не са давани хормони и антибиотици, тъй като това влошава здравето и развитието на децата. Освен това съдържанието на витамини и минерали в продуктите от свободно отглеждане и пасищни животни е много по-голямо, отколкото в индустриално отглежданите
животни.

• Ненаситени мазнини – те са от растителен произход. Течни са на стайна температура и по-неустойчиви при нагряване и излагане на пряка слънчева светлина. Те са богати на омега-6 незаменими мастни киселини. Важно е да се използват студено пресовани масла, като зехтин, орехово, сусамово масло, както и ядки, маслини, авокадо. Студено пресованите масла се добавят към салати и ястия, които не са горещи.

• Незаменими мастни киселини – това са омега 3 и омега 6 мастните киселини. Не се произвеждат в тялото, затова е важно да ги набавяме от храната. Те са важни за развитието на мозъка и имунната система на детето. Омега 3 се съдържат в океанската риба най-вече, и по-малко в някои семена като чията, в яйцата, в ореховото масло. Омега 6 се съдържат в повечето растителни масла и лененото семе. Важно е приема на есенциални мастни киселини да е в правилно съотношение 1:3 = омега3:омега 6. По-голямото съотношение в полза на омега 6 води до повишени възпалителни процеси в тялото. Затова е важно децата да се хранят с риба или да приемат рибено масло като добавка.

• Транс мазнини – това са хидрогенираните мазнини и нагретите мазнини. Те се съдържат в почти всички пакетирани, индустриално произведени храни, в маргарина, в храните за бързо хранене, в храните в заведенията, в които мазнината за пържене се използва многократно, в сладкишите, тортите, тестените изделия и др. Те са абсолютно вредни за децата, също и за възрастните и следва да се избягват. Освен това пречат на усвояването на полезните мазнини.

Осигурете на детето си достатъчно мазнини в менюто и омега 3 мастни киселини. Ако възрастните имат нужда от 20-25% мазнини от калорийния прием на ден, за децата до 3 г. както казах, този % е двоен. Така ще им осигурите най-доброто за тяхното интелектуално развитие, за да могат да учат и запаметяват нова информация, и да растат здрави и умни.

Автор Мирослава Делчева-Пепелджийска, класически хомеопат
mira@miradelcheva.com