Лятото е любимия сезон за много хора, който свързваме с почивка, море, забавление, време на открито, пътувания и много позитивни емоции.

В тази статия искам да ви обърна внимание на най-важните неща свързани с грижата за здравето през лятото, и най-вече за най-малките, за децата. Съвети по темата има много, но ще се опитам да съм по-практична и конкретна и най-вече да ви споделя от моя опит какви природни продукти да използвате за грижа за кожата и за здравето.

Хидратация

На първо място е важно да има добра хидратация на тялото, както и на кожата. Това означава прием на повече течности на първо място вода, айрян, домашна лимонада, фрешове и смутита. Не прекалявайте с фрешовете, защото те са чиста плодова захар, освен това са бедни на фибри. Избягвайте газираните напитки, които съдържат прекалено много захар и създават навик да се употребяват.

За хидратацията на кожата използвайте чисти масла като кокосово, арганово, какаово, бадемово и др.  За слънце защита може да използвате по-безвредни масла като масло от малинови семки, масло от семки от морков и пшеничен зародиш. Пазете децата от слънце, но и не ги мажете много със слънцезащитни кремове, защото при масла с фактор над 8 се блокира образуването на витамин Д в кожата.

Здравословно хранене

По отношение на храненето заложете на пресни, сезонни храни като плодове и зеленчуци, прясна риба – речна и морска, за повече омега-3 и избягвайте пържените и дълго сготвени храни, скарата и преработените храни. Заложете на домашните сладкиши от време на време ако ви се прияжда нещо сладко и не допускайте през лятото да нарушавате обичайния си начин на хранене. Подходяща е по-леката храна и повече сурови храни.

Природни средства и хомеопатия при пътуване, спешна помощ:

При прилошаване при пътуване: Cocculus indicus, Tabacum, Petroleum

Ухапване от пчели, уртикария: Apis mellifica

Ухапвания от комари, риск от тетанус: Ledum palustre

Травми, наранявания: Arnica montana

Изкълчвания: Ruta graveolens

Отравяне от храна с повръщане и диария: Arsenicum album

Слънчев удар: Belladonna

Обилно повръщане, диария с риск от обезводняване, изтощение: China

Повръщане, особено ако е заедно с кашлица: Ipecacuanha

Висока температура, която се покачва рязко: Belladonna, Aconitum napellus

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com