Въглехидратите са най-важния и лесен източник на енергия за тялото. Те са важна част от здравословната диета на децата и възрастните.

Има два основни вида въглехидрати – прости и сложни. Прости захари са фруктоза, глюкоза, лактоза. Сложните въглехидрати се намират в нишестените зеленчуци, пълнозърнестите храни, тестените изделия, зърнените закуски и др.

Всички въглехидрати от храната в тялото се превръщат в прости захари – до глюкоза, която се абсорбира в кръвния поток и захранва клетките. Когато кръвната захар се повиши, от панкреаса се отделя хормона инсулин, който е нужен захарта от кръвта да достигне до клетките и да се използва за енергия.

Въглехидратите в храните, които съдържат прости захари и рафинираните храни, бързо се разграждат и предизвикват рязко покачване нивото на кръвната захар. Сложните въглехидрати се разграждат по-бавно и кръвната захар се покачва постепенно. Диетата богата на храни, покачващи бързо кръвната захар може да увеличи риска от заболявания като диабет.

Кои са полезните въглехидратни храни? Пълно-зърнести хляб и зърнени закуски, плодове, зеленчуци, кафяв ориз, млечни продукти.

Здравословното хранене при децата до 3 години, включва 45-60 % от калориите на ден да са от въглехидрати, предимно от зеленчуци, малко плодове и умерено количество пълно-зърнести храни. Важно е тези въглехидрати да идват от полезни храни и добавената захар да е ограничена.

Важно е във всяко едно хранене да присъстват въглехидрати под формата на зеленчуци, плодове и пълно-зърнести продукти.

Въглехидратите са гореща тема през последните години. Медицинските лица казват, че яденето на много рафинирани въглехидрати, захар, сладкиши, безалкохолни напитки и рафинирани зърнени храни като бял ориз и бяло брашно, паста и хляб допринася за затлъстяването на населението.

Вредните въглехидрати са много достъпни, има ги навсякъде около нас когато сме гладни, вкусни са, евтини са и много хора прекаляват с тях. Повечето от тях като сладкишите и безалкохолните са излишни, те са празни калории, и нямат полза за тялото, а само вреда.

Това не означава, че всички прости захари са вредни. Те са съдържат в плодовете, зеленчуците и млечните продукти, които съдържат жизнено важни за растежа и развитието хранителни вещества.

Пресните плодове съдържат прости въглехидрати, но и витамини и полезни фибри. С тях също не трябва да се прекалява, макар и полезни, яденето на много плодове целогодишно натоварва ензимните системи на организма.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com