Виж първа част на статията!

Диетичните препоръки са да се ядат пълно-зърнести храни като кафяв ориз, пълно-зърнест хляб и зърнени закуски. Сложните въглехидрати се разграждат по-бавно в тялото, храносмилането е по-бавно. Те са богати на фибри, които създават усещане за ситост и се избягва преяждането.

Фибрите захранват полезните бактерии в червата и помагат за редовното изхождане. Пълно-зърнестите храни съдържат важни витамини и минерали, като витамин Б, магнезий и желязо.

Защо трябва да се избягва захарта от децата? Храните, които съдържат много добавена захар (като безалкохолни, бисквити, сладкиши, бонбони, десерти, плодови напитки, сокове и др.) са богати на калории, и бедни на полезна хранителна стойност.

Диетата богата на захар се свързва със затлъстяване и може да доведе до разрушаване на зъбите. Препоръките са добавената захар да бъде по-малко от 10% от общия калориен прием.

Вместо храна със захар предложете по-здравословен вариант като плод. Един от начините да намалите захарта е да не давате подсладени напитки на децата. Имайте предвид, че всяка безалкохолна, подсладена напитка от 330мл съдържа 10 чаени лъжици захар или 150 калории. Пиенето на една подсладена напитка на ден от децата увеличава риска им от затлъстяване.

Киселинността от безалкохолните нарушава здравината на емайла на зъбите и води до кариеси. Вместо безалкохолно, подсладен сок предложете на детето мляко, вода или 100% прясно изцеден сок.

Имайте предвид, че фрешовете които съдържат само плодове, съдържат плодова захар, която също е калорична и не трябва да се прекалява. За малките деца под 7 години, се препоръчва до 120-180мл прясно изцеден плодов сок.

Как да избирате здравословни въглехидрати? Избирайте прости продукти като млечни, плодове, зеленчуци, зърнени храни с цели зърна като кафяв ориз, киноа, амарант.

Избягвате подсладените напитки, сладкишите от магазина и опакованите бисквити, снаксове, чипс и др. Тези продукти съдържат много добавена захар, сол, вредни мазнини, овкусители, консерванти и подобрители които нямат място в едно здравословно меню.

Не забравяйте, че храната е здраве. От избора ви днес, зависи вашето здраве и това на децата ви за в бъдеще. Компромисите, които правите днес по отношение на храната, ще се отразят на здравето ви за в бъдеще.

Важно е да следвате посоката и да спазвате правилата за балансирано и здравословно хранене в ежедневието си. Малките изключения от време на време не са опасни, ако през останалото време диетата ви е богата на цялостни и полезни храни.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com