Кои храни да избягвате при кърмене

Някои бебета могат да имат реакции към храни, които майката консумира. Храните достигат в кърмата два часа след хранене и могат да нарушат спокойствието на бебето. Определени храни могат да доведет до колики, плач, нервност, които да продължат двадесет и четири часа след като майката се е хранила с тях.

Кои храни могат да доведат до оплаквания?

Млечни продукти

Млечните протеини могат да предизвикат алергична реакция и да доведат до колики при бебето.

Храни и напитки с кофеин

Кафе, черен чай, шоколад, безалкохолни напитки и някои лекарства съдържат кофеин. Някои бебета могат да са чувствителни към кофеина. Обичайно това се проявява само след поемане на големи количества.

Зърнени храни и ядки

Най-силна реакция дават пшеницата, царевицата и фъстъците.

Люто

След ядене на люти храни и чесън, се променя вкуса на кърмата. Храните с повече подправки, могат до доведат до стомашни проблеми при бебето, до колики и отказ от сучене.

Храни, водещи до газове

Има храни, които когато се ядат сурови могат да разстроят стомаха на бебето. Например като броколи, лук, зелени чушки, брюкселско зеле, карфиол, зеле. Ако са сготвени е по-малко вероятно да предизвикат проблем. Ако една храна води до газове при големите, тя ще образува газове и при бебето.

Как да разберете кои храни да избягвате при кърмене?

Направете списък с потенциално дразнещи храни

Изберете тези храни, за които имате съмнения, че водят до проблеми у бебето. Най-често проблем е краве млякото. Запишете симптомите при бебето – плач, нервност, колики, подуване, газове, будене нощем, зачервяване на ануса и др.

Премахнете проблемните храни

Започнете да премахвате от менюто си потенциално дразнещите храни една по една за период от 10 до 14 дни. Започнете с млякото и млечните продукти. В това време наблюдавайте бебето дали оплакванията намаляват или изчезват. Ако няма промяна премахнете още храни.

Проверете резултата

Ако има намаляване или изчезване на оплакванията на бебето, проверете като започнете да ядете от проблемната храна. Ако за двадесет и четири часа отново се проявят симптоми, спрете да консумирате тази храна за известно време.

Проверяването е за да сте сигурни, че детето реагира на тази храна и за да не отстраните ненужно от менюто си храни, които са полезни за вас. Ако премахнете от храненето си конкретни храни, имайте предвид че това е само за определено време, не е нужно да е за постоянно.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, натуропат и здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com