Самостоятелното хранене е важен етап в развитието на децата. Макар и да е съпътствано с голяма бъркотия – опипване, стискане или хвърляне на храна, то е важно за развитието на моторните умения на детето, като държенето на лъжица и координацията на движенията му към устата. Помага на детето да научи повече за храната – вкус, консистенция, аромат и температура, както и да развива своята независимост.

Когато започнете да го захранвате, детето може да показва признаци, че иска да се храни само – например да посяга към лъжицата или да взима храна от чинията ви. Това е нормално и трябва да го насърчавате. Дори и да става голяма каша и да е дразнащо, че ще трябва да чистите, бъдете търпеливи. Добра идея за справяне е да погледнете от забавната страна на нещата – бебето ви непременно ще ви умили със своето старание.

Започнете с малки парчета меки плодове или меки готвени зеленчуци. Поставете само няколко парчета храна пред него. Когато ги изяде или изтърве/захвърли на пода тогава сложете още няколко. Така по-малка част от храната ще се озове на пода.

Макар повечето бебета да се научават да ползват ефективно лъжица чак около 18-ти месец, насърчавайте го да го прави от възможно най-рано. Обикновено бебето само посяга към нея. Може да го храните с една лъжица, докато то държи друга.

Винаги наблюдавайте детето когато се учи да се храни. Винаги внимавайте какви храни му предлагате, дори и с меки храни съществува опасност от задавяне.

Бъркотията по време на хранене не може да бъде избегната, но можете да си улесните ежедневието, ако използвате лигавник и мушама. Както и ако режете храната на удобни за вдигане от бебето парчета и го оставяте да се храни с ръце.

Внимавайте с реакциите си когато бебето изтърве или хвърли храна на пода. Ако възклицавате всеки път или се навеждате веднага да я вдигнете, бебето може да реши, че това е вид игра и да започне да пуска нарочно храната. Най-добре е да го игнорирате и после да почистите.

Около 6-тия месец бебето е готово да използва и чаша.

  • Дайте на бебето малка пластмасова чаша, която ще му е удобна за хващане.
  • Оставете го първо да си поиграе с чашата за да свикне с нея
  • Първите няколко пъти когато ползва чаша му помагайте като придържате я придържате леко.
  • Винаги сипвайте малко количество
  • Използвайте чаша пред него – децата обичат да ви подражават и ще се копират вашите движения

Децата между 6 и 12 месеца трябва да пият само охладена преварена вода, кърма или адаптирано мляко. След 12 месец може да пият и пълномаслено мляко. Соковете не се препоръчват в тази възраст заради високата концентрация на захари.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com