Захранването на бебето често е процес, който не протича по план. Обикновено е съпътстван с много бъркотия и храна навсякъде. Малчугана ви започва да проявява своя характер и предпочитания още от най-ранна възраст. А много често и напълно отказва да приема твърди храни.

Ето няколко възможни причини за това, които не бива да будят у вас притеснение, както и идеи да се справите с тях:

Доверете се на природата

Често срещано при процеса на захранване е бебето изобщо да отказва твърда храна. Или може да хапва по една-две лъжички, но после да я изплюва, да плаче и отново да търси кърмата или адаптираното мляко, с което е свикнало. Това не бива да ви тревожи.

Ако бебето ви отказва храната, която му предлагате, не се притеснявайте и не мислете, че грешите някъде. Още от раждането си бебетата имат инстинкт за това кога са гладни и от колко храна се нуждаят. Вместо да прибягвате до хитрини, като например да му отвличате вниманието или други методи, за да го накарате да изяде приготвената от вас порция, се доверете на този негов инстинкт. Залъгването на бебето с разсейващи звуци или игри му пречи да осъзнае храненето като процес, в който то има активно участие. В последствие това може да доведе до изграждане на вредни хранителни навици.

Ако още от началото оставите детето ви да има известен контрол над процеса на хранене ще му е по-лесно да разпознава глад, ситост и да се научи кога да спира да се храни, за да не преяжда. В дългосрочен план така ще му изградите култура на здравословно отношение към храната и храненето.

Не го насилвайте

Ако карате вашето дете насила да изяжда храна, която не иска, pискувaтe то дa cвъpзвa хранeнeтo c нeщo нeпpиятнo. Може дори да започне да oтказвa храна дopи когaтo e глaднo. По този начин увеличавате вероятността да стане злоядо, а това може да му пречи в бъдеще да приема всичките необходими за правилен растеж хранителни вещества от менюто си.

Пo–дoбре е да изчакатe и да му предлoжитe хранaта oтнoвo cлeд чac. Mнoгo вероятнo e през това време да е oглaднялo и да пожелае да се храни. Ако пак oткаже, мy дaйтe кърма или адаптирано мляко, за да получи необходимия си хранителен прием. През първата година те са основният му източник на важни хранителни вещества.

Към втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com