Храненето е основен фактор за растежа, развитието и здравето на детето. Истина е , че децата се развиват много динамично и през различните етапи от своето израстване имат променливи потребности от основните хранителни елементи – белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, микроелементи , минерални соли и др. Правилното хранене съобразено с основните нужди, физиологичните особености и използването на добре балансирана и здравословна храна, осигурява на детския организъм нормален растеж, правилно развитие и го предпазва от появата на наднормено тегло и хронични сърдечно – съдови и ендокринни заболявания в по – късен етап от живота му.

Възпитанието на децата да се хранят здравословно е наша съвместна задача – на лекари и родители, която започва още от най- ранна детска възраст и от първите стъпки при въвеждането на храни, различни от майчината кърма или адаптираното мляко. Счита се , че най – подходящия период това да стане е не по- рано от края на 4 – тия и не по – късно от 7 мия месец . Това трябва да стане съвместно с вашия детски лекар и заедно да изберете схемата на захранване , която най- добре може да задоволи потребностите на вашето дете и ще бъде съобразена с неговите индивидуални особености . Най – важното е да се спазва правилото за 3 – 4 дневното постепенно и изчакващо въвеждане на новата храна, за да може бебето да приеме новия вкус и консистенция и да се тества за алергия или непоносимост към новия продукт. Не бива да се въвежда повече от една нова храна наведнъж. Желателно е да се започне с фабрично приготвени пюрета, но ако имате желание да ги приготвяте в домашни условия избирайте екологично чисти продукти, използвайте проверени производители и спазвайте изключителна хигиена и добра термична обработка.

Важно е да знаете, че децата са различни и имат различен вкус, който не винаги съвпада с нашите предпочитания. Те не винаги ще харесат това , което им се предлага и за това трябва да бъдете постоянни и търпеливи, като използвате различни подходи и начини на поднасяне и приготване на храната.

Забързаното ежедневие предполага много родители да се обърнат към детските кухни, които предлагат добре приготвена , балансирана , здравословна и диетична храна. Това най – рано може да стане след 10 месечна възраст и след препоръка от детския лекар, когато детето вече е захранено с основните хранителни продукти – краве мляко , масло , яйца, брашно , повечето плодове и зеленчуци, различни меса и риба.

В днешно време съществува голям избор и възможност за взимане на готова храна , близка до домашно приготвената и отговаряща на изискванията за правилно и здравословно хранене на вашите деца. Добре би било предварително да се запознаете с условията на различните детски кухни – за каква възраст на децата предлагат ястия, използвани рецептурници, седмично меню, грамаж, условия на съхранение и доставка, материал на използваните съдове и не на последно място хигиенните условия при които се приготвя храната. Така вие ще можете адекватно да прецените, дали избраната от вас детска кухня ще задоволи вкуса на детето ви .

Правилно избрания начин на хранене на вашето дете , позволява то да расте здраво и жизнерадостно, а на вас възможност спокойно да се радвате на неговото нормално физическо и нервно психическо развитие.

Д-р Т. Мустакова
mustakova_t@abv.bg