Да кърмя бебето или да го храня с адаптирано мляко е въпрос пред всяка майка? Много организации, като СЗО, Американската педиатрична асоциация и др. препоръчват кърменето като най-добър избор за бебето. Кърменето помага срещу развитие на инфекции, алергии и хронични заболявания.

Препоръките са бебето да се кърми изключително (само на кърма) през първите 6 месеца. След това се препоръчва кърмене поне до 12 месеца и повече, стига майката и бебето да искат това.

Въпреки че кърменето се смята за най-доброто за бебето, за някои жени може да е невъзможно да кърмят. За някои жени стои избора дали да кърмят или да хранят с адаптирано мляко, поради различни заболявания, начин на живот, работа и др. Все пак майката е добре да опита всички варианти за стимулиране на кърменето с помощта на консултант по кърмене, хомеопатия и др.

За тези майки, които не могат да кърмят по някаква причина, адаптираното мляко е варианта да хранят бебето си. Някои майки се тревожат, че ако не кърмят няма да развият връзка с бебето, но това не е така. Любящата майка винаги ще намери начин за свързване с бебето и храненето независимо как, е само един от начините.

Какви са ползите от кърменето? Кърменето е прекрасно преживяване и за майката и за детето. То е идеалната храна и създава специална връзка.

Какви са предимствата на кърменето – борба срещу инфекциите и други заболявания. Кърмените бебета боледуват по-рядко и по-рядко се озовават в болница отколкото изкуствено хранените. По време на кърмене антителата и други фактори срещу бактериите, преминават от майката в бебето и засилват имунната му система. Това намалява риска от много инфекции като отити, диария, дихателни инфекции, менингит и др.

Кърменето защитава бебето и от алергии, астма, диабет, затлъстяване, синдром на внезапната детска смърт и др. Още по-полезно е кърменето за преждевременно родените бебета.

Кърменето има ползи за храносмилателната система на бебето – кърмата съдържа лактоза, протеини и мазнини, които лесно се смилат от бебето. Кърмените бебета имат по-малко храносмилателни проблеми отколкото тези на изкуствено мляко. Кърмата е по-лесна за храносмилане, подкрепя развитието на полезни чревни бактерии и затова по-рядко се наблюдава диария или запек.

Кърмата съдържа много витамини и минерали, от които се нуждае бебето. С изключение на витамин Д, който трябва да се приема допълнително.

Адаптираните млека съдържат всички нужни съставки, като витамини и минерали. Но те не могат напълно да заменят кърмата и да я копират. Това е така, защото кърмата е жива субстанция и всяка майка произвежда различна кърма според нуждите на бебето. Това няма как да се създаде индустриално във фабрика.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com