Към първа част на статията!

Кърмата е безплатна, не струва пари за разлика от адаптираното мляко. Ако не ползвате помпи, няма нужда от бутилки, изкуствени зърна и др. приспособления. И тъй като кърмените бебета са по-здрави, ще си спестите посещения при лекаря и лекарства.

Кърмещите майки имат нужда от 500 допълнителни калории на ден, затова те трябва да се хранят разнообразно и балансирано. Така те предлагат на бебето различни вкусове чрез кърмата и различни аромати, в зависимост от храната на майката. Чрез предварителното опитване през кърмата на различни храни, бебетата по-лесно свикват при захранването с традиционната храна на тяхната култура.

Кърменето е удобство, налично е по-всяко време у дома и навън и няма нужда да се тича до магазина, защото млякото е свършило. Няма нужда да се мият бутилки и да се затопля млякото посред нощта, когато жената кърми.

Има проучвания които показват, че кърмените бебета са по-интелигентни от тези хранени с изкуствено мляко. Контактът кожа в кожа е важен за стимулиране на кърменето, приятен е и създава емоционална връзка между майката и бебето.

Кърменето е полезно и за майката. Способността изцяло да кърми бебето си дава увереност на жената в способностите й да се грижи за бебето. Кърменето помага за изгарянето на калории и за свиване на матката след раждане, така че кърмещите майки по-бързо си възвръщат килограмите и формата от преди бременността.

Изследванията показват, че кърменето намалява риска от рак на гърдата, високо кръвно налягане, диабет, сърдено-съдови заболявания и може да намали риска от рак на матката и яйчниците.

Предизвикателства пред кърменето. Кърменето може да е лесно за много жени, но за някои да отнеме време докато свикнат. Майката и бебето имат нужда от време да се напаснат с рутината на кърмене. В началото за майката може да е дискомфортно и да има нужда от съвет от консултант по кърмене и повече практика за да свикне.

Може да има болка при кърмене в първите 7-10 дни, която обикновено трае по-малко от минута със всяко хранене. Но ако болката е по-силна и продължителна, гърдите и зърната са разранени може да се направи консултация за да се изключи инфекция. Много често може да има неправилна техника на кърмене.

Кърменето изисква отдаденост от майките, особено в началото когато е по-начесто. Графикът на често кърмене може да затрудни жената ако се налага да работи, да пътува или в домакинската работа.

Кърмените бебета имат нужда от по-често хранене, отколкото с изкуствено мляко, тъй като кърмата се смила по-бързо от изкуственото мляко. Така че майките трябва да са на разположение на всеки 2-3 часа или по-често за бебето в началото.

Кърмещите майки трябва да внимават с какво се хранят и какво пият, тъй като може да премине в кърмата. Както и по време на бременността трябва да се внимава с рибата, която може да съдържа живак. Ако пият алкохол, той може да премине в кърмата. Трябва да се изчака поне 2 часа дори след една алкохолна напитка преди кърмене, за да се избегне преминаване в кърмата. Кафето също трябва да се сведе до минимум от една чаша на ден, защото може да доведе до неспокойствие и раздразнителност при някои бебета.

Определени заболявания при майката и прием на медикаменти, могат да направят кърменето рисково. Посъветвайте се с лекаря при заболявания и прием на лекарства дали е безопасно да кърмите.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com