Времето в което живеем е изключително интересно. Всичко се променя и се развива непрекъснато. Как това се отразява на начина ни на живот и на здравето ни, и това на нашите деца? Истината е, че сме заобиколени от храна, като влезем в супермаркета има хиляди продукти. Заляти сме от ТВ реклами на храна, но се храним  все по-бедно на полезни вещества и страдаме от дефицити на минерали и витамини.

Индустриалното производство, създава храна която е преработена, рафинирана, генно-модифицирана, пълна с консерванти, подобрители, овкусители, антибиотици, пестициди, хормони, с безкраен срок на годност. Всичко това руши нашето здраве и това на поколенията. Създава затлъстяване, сърдечно-съдови проблеми, висок холестерол, стерилитет и др. проблеми. Индустриалната храна се появява само преди стотина години, и е несъвместима със здравословния начин на живот и качеството на здраве, което всеки един от нас заслужава.

Все повече сме се откъснали от природата, от начина на хранене на нашите баби и дядовци, когато те сами са си произвеждали храната. Коя храна е истинска и полезна? Това е храната, която е в най-чист вид, така както е създадена в природата, която можем да откъснем, да си наберем, това е непреработената храна. Това са плодовете, зеленчуците, ядките, студено-пресованите масла, месото, яйцата, рибата, бобовите храни, пълнозърнестите продукти, млякото. Това е храната, която е богата на макро и микронютриенти и ни зарежда с енергия и здраве.

Всичко днес се случва бързо – все бързаме за някъде, храним се бързо, работим бързо, тичаме със списъци задачи и нямаме време за себе си, за децата си, нямаме спокойствие и търпение един към друг. Замислете се обаче на какво учим децата? Учим ли ги да дъвчат бавно, за да може да се усвои по-добре храната. Отделяме ли време да приготвим храната, да купим качествени, органични продукти, да направим разнообразно меню за седмицата? Отделяме ли време за забавления и игри с децата, наше лично време за удоволствия и почивка?

Ако не разполагаме с достатъчно време, за да направим едно разнообразно меню, можем да се доверим на специалистите от детска кухня Хер бебе, които предлагат и био меню, така че да сме по-спокойни за произхода на храната.

Време е да се замислим. Ако живеем в непрекъснат стрес, ако се храним нездравословно, то рано или късно ще разрушим здравето си и няма да сме ефективни нито вкъщи, нито на работа. А предаваме и вредни навици на децата, които като едни попивателни ни копират в това, което правим, а не в това което говорим. 🙂

Време е да обърнем внимание как се храним, спортуваме ли, зареждаме ли се с достатъчно слънце, енергия, радост и да направим някои промени. Всяка голяма промяна започва с първата малка стъпка. Както някой беше казал „Пътят до Еверест започва с първата крачка“. Направете я сега! 🙂


Автор: Мирослава Делчева-Пепелджийска, класически хомеопат

www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com