Каква е ролята на ендокринна система за метаболизма?

Няколко хормона на ендокринната с-ма участват в контролирането на метаболизма. Хормонът на щитовидната жлеза, тироксин играе ключова роля в определянето на това дали химичните реакции на метаболизма в тялото протичат по-бавно или по-бързо.

Панкреасът синтезира хормони, които определят дали в конкретния момент метаболизма ще е анаболен или катаболен. След ядене има по-голяма анаболна активност, защото се повишава нивото на глюкоза в кръвта – основния източник на енергия. Панкреасът отделя инсулин, който сигнализира на клетките да увеличат анаболната си активност.

Метаболизмът е сбор от сложни химични процеси, въпреки че много хора мислят за него като просто нещо – като това което кара тялото да трупа или губи килограми.

Какво са калориите?

Калориите измерват колко енергия има в определена храна. Шоколадчето има повече калории от една ябълка и дава повече енергия на тялото. Но понякога повече енергия не е добре за организма. Ако калориите са в излишък, тялото съхранява енергията като телесни мазнини.

Какво е базален метаболизъм?

Броят калории, които човек изгаря за деня зависи от това колко се движи и спортува, от количеството на мазнините и мускулите в тялото и базалния метаболизъм (BMR). Базалният метаболизъм измерва скоростта на изгаряне на енергия под формата на калории от организма в почивка.

Базалният метаболизъм играе роля в покачването на килограми. Някой с нисък BMR (някой който гори по-малко калории в почивка и сън) ще има склонност да натрупва повече телесни мазнини с времето, отколкото човек с подобни кг със среден BMR, който яде същото количество храна и има същата физическа активност.

Кои фактори повлияват скоростта на базалния метаболизъм?

В определена степен, скоростта на базалния метаболизъм е унаследена. Понякога здравословни проблеми могат да засегнат BMR, но хората могат да я променят по няколко начина. Например спортуването, не само води до изгаряне на повече калории от по-голямата активност, но ако човек е по-силен физически това ще увеличи скоростта на базовия метаболизъм.

Скоростта на базовия метаболизъм се влияе и от структурата на тялото. Хората с повече мускули и по-малко мазнини имат по-голяма BMR.

Метаболитни нарушения

Метаболитните нарушения водят до неправилни химични реакции в клетките. При повечето нарушения има или необичайни нива на ензими или хормони, или проблеми с работата на ензимите/хормоните.

Когато метаболизма на телесните вещества е блокиран или нарушен, се натрупват токсини в тялото или има липса на вещества нужни за нормалните функции, което може да доведе до сериозни симптоми.

Някои метаболитни заболявания са наследствени. Наричат се вродени грешки на метаболизма, които могат да доведат го сериозни усложнения и трябва да се контролират с диета и лекарства. Метаболитни заболявания са дефицит на глюкозо-6-фосфат-дехидрогеназа, галактоземия, хипертироидизъм, хипотироидизъм, диабет тип 1, диабет тип 2, фенилкетонурия и др.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com