Важно е да подберете най-подходящият метод за приготвяне на храната, за да запазите максимално нейните хранителни стойности. Няма универсален начин, който да е подходящ за запазването на всичките съдържащи се вещества в нея.

Готвената храна често е по-лесно усвоима от организма, но различните методи на готвене могат да намалят количествата на някои основни хранителни елементи.

Като цяло готвенето на по-ниска температура и за по-кратко време с по-малки количества вода и мазнина има най-добри резултати.

Следните вещества често се редуцират при готвене:

  • Водоразтворими витамини – витамин C и B
  • Мастноразтворими витамини – витамини А, D, Е и К
  • Минерали – калий, магнезий, натрий и калций

Варене

При варенето храната се приготвя в определено количество вода. То може да варира в зависимост от използваната температура.

При варенето има най-голяма загуба на витамин C, тъй като е водоразтворим и чувствителен към висока температура и голяма част от него преминава във водата, в която се приготвя. Зеленчуците са чудесен източник на витамин C, но голяма част от него може да се загуби при варене.

Съдържащият се в месото витамин B също се губи при варене.

Варенето е метода, който най-добре запазва хранителните стойности на омега-3 киселините и се препоръчва при приготвянето на риба.

Грил

Приготвянето на месо на грил е популярен метод, но при него се губят големи количества витамини от B групата, които се съдържат в месните сокове, които изтичат от него при готвене.

Печене

Загубата на витамини при печенето на храната е минимална, включително и на витамин C. Все пак, колкото по-дълго е времето за приготвяне на висока температура при месото, отново има понижаване на съдържанието на витамини B.

Сотиране и задушаване

При този метод се готви за сравнително кратко време и използване на малко количество мазнина.

Готвенето на храната по този начин запазва голяма част от хранителните стойности. Тъй като не се използва вода се предотвратява загубата на витамини B, а добавената мазнина подобрява усвояването на храната от растителен произход и съдържащите се в нея антиоксиданти. Например бета каротина от морковите е над 6 пъти по-лесно и пълноценно усвоим от задушени моркови, отколкото от сурови.

Но и при този метод се намалява количеството на витамин C в зеленчуците, особено се наблюдава това при броколите и зелето.

На пара

Готвенето на пара е сред най-добрите методи за запазване на хранителните вещества, дори на водоразтворимите такива.

Загубите на витамин C в зеленчуците, приготвени на пара са едва около 10-15%.

ВТОРА ЧАСТ

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com