Как детето да се храни пълноценно?

Ако детето отказва да яде храната, която сте приготвили, не страдайте от това и не го приемайте навътре. Ако детето показва, че не иска да яде повече, не го насилвайте. В статията са изброени няколко съвета, които могат да са ви полезни, за да стимулирате детето да се храни пълноценно.

Използвайте специални съдове за хранене

Такива съдове са чиниите и таблите с няколко отделения. Те улесняват много храненето на малките деца над 1 година.

Може да вземете табла или чиния с няколко отделения, има и такива които се залепват. Залепването за столчето за хранене е удобно, за да не се разсипва храната. Във всяко отделение се слага по един вид от полезна храна, в различни цветове, нарязана на малки парченца. В едно от отделенията се задължително слага гъст сос.

Описвайте храните с бебешки думи, които детето разбира. Например кубчета от сирене, лодки от авокадо, дръвчета от броколи, кръгчета от банан, пръчици от сварени моркови, мидички от макарони и др.

Може да сложите таблата на масичката на детето. Докато играе наоколо, то ще си взима и от храната. Хубаво е да стои до храната докато е сдъвкало и след това може да продължи с играта. Не позволявайте детето да тича докато дъвче, за да не се задави.

По този начин храненето е по-хаотично, но такова е и детето между една и две години. Така ще приема повече храна, отколкото ако се храни само седнало на столче.

Може да приготвите и табла за детето и родителя. И да му покажете как да си хапва от нея, колко е вкусно и забавно.

Подправяне на храната

  • Използвайте сосове. Топването на храната в сос, я прави много по-привлекателна. Ако предлагате зеленчуците със сос, има много по-голяма вероятност да се изядат. Примери за подходящи сосове са кисело мляко с малко мед, гуакамоле, хумус, сос от сирена, сос от извара.
  • Мазане на храната. Оставете детето само да маже пастети от авокадо, хумус, сирена, от месо, масло, сос от зеленчуци. Те могат да се мажат върху филийка, бисквита.
  • Заливки. Ако детето не харесва някои храни, може да правите заливки като такива с кисело мляко, кашкавал, доматен сос, тахан и др.

Направете храненето по-лесно

Имайте предвид, че малкото дете има малък стомах и не може да приема много храна на едно хранене. Нека храната да е на малки парченца, така че да може да ги сдъвче. Трудните за дъвкане храни като месото, може да са пасирани. Може да направите пастет от месо, който да се маже на филийка.

Може да правите и течни храни, като блендирано кисело мляко с плодове, ако детето отказва да приема плодове. Предлагайте малки порции, които детето може да изяде.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com