Установяването на режим на вашето бебе за спане, хранене, преобличане и време за игри е полезно, както за вас така и за него.

Няколко идеи как да го направите:

Разграничете деня и нощта

Бебетата не се раждат с усещането за ден и нощ и вие трябва да ги научите. Така то ще е по-активно през деня и ще спи повече през нощта.

Преобличайте бебето преди да си легне вечер и след като се събуди на сутринта, така ще се го научите че има два отделни етапа от денонощието.

Пускайте достатъчно подходяща светлина в дома си, говорете и играйте през деня, а вечер и през нощта му осигурявайте тъмнина и тишина. Говорете му възможно най-малко по време на нощните хранения.

Така ще му помогнете да осъзнае нощта, като време за спане, а деня за игра.

Режим на лягане

Започнете да установявате конкретен вечерен режим, когато бебето е на околко 2 месеца. Така ще се научи да заспива по едно и също време всяка вечер. Заредете се с търпение, защото това ще му отнеме време. Изберете час, който ще е удобен за спазване и за вас и за бебето и бъдете постоянни.

Изградете рутина в няколко действия преди лягане.

Например може да го къпете по едно и също време, после да го преоблечете, да му почетете малко, да го нахраните и оставете да спи.

Когато бебето е вече на три или четири месеца се опитвайте максимално често да го оставяте, когато е вече сънливо, но все още будно, така ще го научите да заспива само.

Водете се по него

Оставете бебето да ви води в режима, който е най-добър за него. Ако се научите да разпознавате сигналите му, то само ще ви каже от какво има нужда

Следете кога бебето е изморено, гладно или готово за игра, постепенно ще забележите модел и ще може да изградите подходящ режим за него.

Постояннството е важно

Опитвайте се максимално да спазвате режима на бебето постояннен, особено докато все още свиква с него. Така ще му помогнете да осъзнае, че определени действия се случват в определено време. Така ще улесните и вашето ежедневие.

Не се притеснявайте, ако трябва да отидете на семейно събиране или друг повод ви поречи да спазите режима, който сте създали. Един ден отклонение няма да наруши изградената у бебето рутина.

С времето може да разнообразявате постепенно с разходки и време на детската площадка или да го взимате с вас, когато излизате с приятелки. Това ще му помогне да свикне с други хора и да развива социалните си умения.

Към втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com