Към първа част на статията

Адаптирайте режима според бебето

През първата си година бебето ви расте и се променя с бързи темпове. С развитието си ще започне да стои седнало, да пълзи, дори и да проходи. Това ще наложи промяна и адаптиране на режима му според нуждите му. Например ако предпочита да стои седнало, може да му е по-удобно, ако му осигурите опора и го къпете в седнало положение.

С растежа му ще се увеличава времето, в което е будно и иска игри и ще намалява времето за дрямки. Надграждайте или заменяйте вече установени навици с нови.

След 6-ти месец, когато започнете да го захранвате, ще трябва да добавите храненето му към ежедневния режим. Отделете време, за да може постепенно да възпитате у него здравословни хранителни навици.

През първата си година бебетата преминават през периоди на така наречен ускорен растеж. През тях може да забележите, че му се спи повече или пък се събужда по често нощем. Проявете търпение. Когато тези периоди отминат, бебето ще се върне към обичайния си режим.

Ако бебето не може да да се върне към предишния си график, вижте дали не се нуждае да го измените.

Следете за знаците на бебето

Колкото повече време прекарвате с вашето бебе, толкова по-лесно ще разпознавате сигналите, които то ви дава спрямо нуждите си. С растежа му ще забележите, че промените в режима му ви се струва все по-лесни и интуитивни.

Доверявайте се на преценката си, все пак вие най-добре знаете какво е добре за вашето дете.

Ако все пак имате някакви притеснения, говорете с вашия педиатър за препоръки или насоки.

Не очаквайте съвършенство

Бебетата обичат постоянството, но не очаквайте че установеният от вас график винаги ще може да се спазва по часовник.

Понякога може просто да не му се спи или да не е гладно. Или пък да ви идват гости или да ви се налагат пътувания, които да нарушат обичайната ви рутина, но не се притеснявайте. Използвайте тези моменти като възможност да помогнете на бебето да свиква с нови хора и обстановка. В бъдеще това ще му помогне да се социализира.

Но това не бива да ви отказва от изграждането на подходяща рутина и установяването на навици у бебето. Не се отчайвайте и продължавайте да се придържате към режима, който смятате за най-подходящ за него.

И не забравяйте – наслаждавайте се!

Не се вманиачавайте в планирането и се доверявайте на преценката си. Грижата за вашето мъниче може да е свързана с много безсънни нощи или разпиляна храна по пода, но не забравяйте да се насладите на този прекрасен период, в който бебето ви се нуждае най-много от вас.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com