Към първа част на статията

Трябва ли да пиете повече вода докато кърмите?

Може да сте по-жадна докато кърмите, затова приемайте достатъчно вода, за да задоволите нуждите си. Поне 8 чаши на ден и повече. Тялото ви ще произвежда необходимото количество кърма, така че не се притеснявайте, че детето ви няма да има достатъчно, ако пропуснете чаша вода. Приемайте толкова вода, колкото ви е необходима, за да поддържате вашето здраве.

Трябва ли да приемам допълнителни калории когато кърмя?

Не се налага да увеличавате приема си на калории след раждане, за да произвеждате кърма. Водете се от апетита си и яжте когато сте гладна. Нормално е по време на бременността тялото да складира мазнини, които да използва за енергия при производството на кърма.

По добре е да следите да поддържате здравословното за вас тегло и хранене отколкото да се фокусирате върху пресмятането на калории. Обикновено жените споделят, че имат по-голям апетит, когато кърмят, така че ако сте гладна хапнете. Ако имате притеснения, че нямате апетит се консултирайте с лекаря си.

Може ли да пиете кафе?

Опитайте се да намалите приема на кафе и други съдържащи кофеин храни и напитки докато кърмите. Особено през първите седмици, когато кърменето е по-често.

Не надвишавайте 200mg (2 чаши кафе) дневен прием на кофеин.

Ако бебето има проблеми със съня или е неспокойно, кофеина може да е една от причините. Преустановете приема и вижте дали безпокойството продължава. Ако имате притеснение се консултирайте с лекар.

Може ли да пиете алкохол докато кърмя?

Алкохолът преминава в състава на кърмата и може да навреди сериозно на вашето дете, тъй като черният му дроб все още не се доразвил. Най-добре е да преустановите напълно приема на алкохол докато кърмите, особено през първите три месеца.

Трябва ли да приемате добавки докато кърмите?

Можете да си набавяте необходимите за вашето здраве витамини и минерали от разнообразно и балансирано меню. Все пак се консултирайте се вашия лекар, дали се нуждаете от някакви добавки.

Може ли да приемате билки докато кърмя?

Повечето билкови чайове са безопасни, докато кърмите. Билковите и хомеопатични лекарства може да бъдат в помощ на кърмещите майки, но трябва да бъдат съгласувани със специалист.

Винаги съгласувайте всяко от лекарствата които приемате, докато кърмите с вашия лекар.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com