Не се налага да спазвате специална диета докато кърмите. Добре е да се придържате към разнообразно, балансирано хранене, от което да си набавяте всички необходими за вашето здраве хранителни вещества.

Балансираното хранене включва:

 • Храни съдържащи въглехидрати – хляб, картофи, ориз. Избирайте пълнозърнести храни, за да добавите и полезни фибри към менюто си.
 • Млечни продукти – прясно или кисело мляко, сирене.
 • Протеини – месо, риба, яйца и бобови храни
 • Разнообразни плодове и зеленчуци
 • Полезни мазнини – масло, зехтин, студено пресовани растителни масла, ядки, авокадо

При появата на бебето може да има периоди, в които да седнете да се храните е ваша последна грижа или просто улисани в задачи около вашето бебе да забравяте да ядете. Но вашето хранене е не по-малко важно от това на вашето дете. Нуждаете се от добра храна, за да поддържате вашите енергийни нива и да можете да се справяте с предизвикателствата в отглеждането на бебето.

Добър вариант е винаги да носите със себе някаква храна за похапване.
Няколко идеи за когато сте навън:

 • плодове или зеленчуци
 • сушени плодове
 • несолени ядки
 • кисело мляко

А докато сте вкъщи сандвич с пълнозърнест хляб и салата или пък варено яйце са бързи варианти за похапване, за да си набавите необходимата енергия.

Може да си набавяте почти всички необходими витамини и минерали от балансирана диета. Ако имате някакви притеснения се консултирайте с лекаря си. Важно е да приемате достатъчно витамин D, консултирайте с лекаря си дали се налага да приемате добавки.

Какво да не ядете когато кърмите

Няма сериозни ограничения какво да не ядете по време на кърмене. Тялото ви адаптира кърмата ви към нуждите на вашето дете.

Все пак следи от храната която консумирате може да преминат в кърмата, така че ако детето ви проявява чувствителност към някоя храна, е добре да я ограничите.

Ако детето ви има алергия към белтъка на кравето мляко симптомите се проявяват веднага.

Следете за симптоми като:

 • детето ви не се храни правилно и не наддава необходимото тегло
 • има проблеми с изхождането – диария или запек
 • обриви, повръщане или кожни екземи.

При всяко притеснение се консултирайте с лекаря си, за да установите причините и дали се дължи на хранителна алергия. Ако се докаже алергия е добре да преустановите приема на храни съдържащи краве мляко, докато кърмите.

Някои майки се притесняват, че ако консумират храни, които са потенциални алергени като ядки, риба и други могат да предизвикат у децата хранителни алергии, но няма доказателства подкрепящи тази теза. Изследванията показват, че ако продължавате да кърмите докато захранвате бебето с твърда храна, може да намалите риска от развитие на хранителна алергия у него.

Ако обичате да ядете риба, предпочитайте пъстърва, скумрия, сьомга от проверени източници. Рибата тон, акулата и някои други може да имат твърде високи нива на живак. Добре е да ограничите приема до 2-3 пъти седмично.

Към втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com