Да спазвате вегетарианска диета докато сте бременна може да бъде здравословно, но е важно да си доставяте всички необходими вещества, от които се нуждаете вие и вашето бебе. Трябва да се концентрирате в набавянето на достатъчно ключови хранителни вещества – протеини, желязо, калций, витамин D, витамин B12 и фолиева киселина.

Протеини

Протеините са основни за изграждането и развитието на мускулите, тъканите и клетките на вашето бебе. Може да ги приемате от леща, боб или алтернативи на месо като ядки или соя. В зависимост от вида вегетарианство също от добре сготвени яйца или млечни продукти, както и риба. По който и начин да изберете е важно винаги да включвате богати на протеин храни в менюто си.

Желязо

Желязото е друг ключов елемент, който трябва да се следи. По време на бременност тялото произвежда повече кръв, за да предоставя хранителни вещества през плацентата. Това че следвате вегетариански режим не означава, че трябва да правите компромис с приема на желязо. Добри източници на желязо включват тъмнозелени зеленчуци, бобови растения, обогатени зърнени храни, добре сготвени яйца, сушени плодове и пълнозърнест хляб. Витамин C повишава усвояването на на желязо, добра идея е с храненето да изпиете чаша сок или да изядете плод богат на витамин C.

Калций

Калцият е жизненоважен за развитието на костите, зъбите и клетките на бебето ви. Ако ядете млечни продукти – млякото, сиренето и киселото мляко са отлични храни. Ако ли не, уверете се че към ядковите млека има добавен калций, тъй като нивата му в оризовото и овесеното мляко са твърде ниски. Сусам, бобови храни, тофу и сушени плодове са все добри източници на калций.

Витамин D

Въпреки количеството на калций, който приемате, ако имате нисък Витамин D, вашето тяло няма да може да да го усвои. Много хора имат ниски нива на Витамин D, заради различни фактори на околната среда, тъй като най-голямо количество се генерира от слънчевата светлина. Може да се приема и чрез храната, основно чрез месо, мазна риба и яйца. Всички бременни, независимо хранителния им режим, се съветват да вземат Витамин D като добавка, за да подсигурят правилните количества за тях и тяхното бебе.

И спокойно

Когато сте бременна може да имате чувството, че от всякъде ви залива информация и да се изгубите в нея. Не е необходимо да се чувствате така. Може да имате различно отношение към различните храни през различните периоди на вашата бременност. Може веднъж да искате някоя храна, а после да ви се гади от нея. Затова е полезно да съберете информация за множество варианти, за да знаете винаги с кои храни да си набавяте необходимите вещества.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com