Живеем във време в което злоупотребата с антибиотици е повсеместна. Много от бактериите са резистентни към тях и това създава още проблеми. Антибиотиците убиват само бактерии, те нямат отношение към вирусите, но въпреки това се предписват при вирусни инфекции. Рутинно се предписват за настинки и бронхит които са вирусни, а не бактериални. Макар да има моменти, в които да е нужна употребата им, злоупотребата с тях уврежда имунната система дълготрайно.

Антибиотиците могат да причинят диария, смутено храносмилане, развитие на гъбични инфекции, увреждане на бъбреците, алергични реакции и много други. Те унищожават полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, които подпомагат храносмилането. Убиват лошите бактерии, но и добрите – които всъщност предпазват от болести.

Нашето здраве зависи от равновесието между полезните и вредни микроорганизми. Стотици бактерии в нас, произвеждат витамини като витамин Б и К, разграждат фибри, изграждат мастни киселини и др. вещества, които имат антиоксидантни и подсилващи имунитета свойства. Отделят антибактериални вещества против лошите бактерии, за да не се установят в организма.

Когато хранителния режим е основан на зеленчуци, се спомага за развитието на полезните бактерии. Когато имаме добра микрофлора, това ни защитава от рак на дебелото черво. Честият прием на антибиотици при децата, намалява количеството на добрите бактерии и създава условия за развитие на хронични заболявания по-късно в живота.

Добрите бактерии подпомагат храносмилането, произвеждат витамини и мастни киселини, предпазват от развитие на патогенни бактерии и укрепват имунната система. Патогенните бактерии и гъбички произвеждат токсични и канцерогенни вещества, осигуряват убежище на лоши бактерии, които могат да причинят тежки инфекции, нарушават храносмилането, допринасят за нарушена функция на имунната система и развитие на автоимунни болести.

Многократната употреба на антибиотици води до повтарящи се инфекции и в последствие до по-тежки и усложнени инфекции, докато в един момент антибиотика спира да действа, т.к. микробите са устойчиви. Затова за да предпазите детето от повтарящи се инфекции и хронични болести е много важен здравословния режим на хранене, който включва големи количества зеленчуци, плодове, ядки, семена и бобови храни и умерено количество животински продукти като месо, яйца и млечни, както и тестени изделия.

Използвайте антибиотиците и химическите лекарства само в крайни случаи и използвайте природни средства като билки, хомеопатия, Бахови есенции и др.

Статията подготви: Мирослава Делчева, класически хомеопат, член на управителния съвет на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com