Много често не се замисляме колко важна е профилактиката за здравето. Особено при децата се фокусираме единствено върху настинките и вирусните заболявания в детството. Актуална тема са също алергиите и кожните проблеми при много деца.

Но рядко се замисляме, че от начина на хранене в детството и начина на живот зависи дали по-късно ще се проявят хронични заболявания и сериозни проблеми като рак, сърдечно-съдови, автоимунни заболявания и др.

Растящият детски организъм е много по-чувствителен към факторите на околната среда, излагането на токсини, вредни съставки на храната, дефицити от начина на хранене, неблагоприятно лечение и др.

Установено е, че риска от рак при кърмачетата и прохождащите деца, когато бъдат изложени на токсични въздействия е десет пъти по-голям отколкото при възрастните. По същият начин нездравословния начин на хранене е много по-вреден за децата, отколкото за възрастните.

Рискът от рак и хронични заболявания се повишава при затлъстяване и наднормено тегло. Като когато затлъстяването е в по-ранна детска възраст и юношеството се увеличава риска. Поддържането на нормално тегло през живота е превенция за раковите заболявания.

Важно е да се има предвид, че затлъстяването в детска възраст е много по-трудно да бъде преодоляно след това, тъй като веднъж образували се мастните клетки трудно могат да бъдат намалени.

Установено е, че консумацията на много животински протеини и мазнини в детството и по принцип е свързана с увеличен риск от ракови, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др. Още по-голяма връзка има между рака и преработените, мариновани, пушени, приготвени на барбекю меса.

Установено е, че ако сме се хранили по определен начин през целия живот и на средна възраст решим да променим режима си в по-здравословен, това не оказва голямо влияние върху здравето и развитието на заболявания. Важно е през целия живот и през детството да има здравословно и балансирано хранене, за да има профилактика на значими заболявания.

Нужно е да променим начина си на мислене, защото храненето на децата със силно калорична храна през детството, за да пораснат здрави и силни, което води до бърз растеж и израстване не е здравословно. Преяждането и консумацията на висококалорични, преработени, с ниско съдържание на полезни хранителни вещества храни води до затлъстяване и заболявания.

Прекалено стимулирания растеж в детството с много животински продукти, протеини и мазнини, който води до бързо израстване и по-голяма височина се свързва с по-голям риск от ракови заболявания в живота. Съответно консумацията на плодове и зеленчуци ежедневно намалява риска.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com