С тръгване на градина се започва кошмара за всеки родител – честото боледуване!

През лятото родителите могат да са малко по-спокойни за здравето на децата, тъй като въпреки летните вируси и някои неразположения, няма толкова настинки и грип както през по-студените месеци.

Сигурно много от вас треперят с идването на септември и започването на детска градина в очакване на неизбежните боледувания? Ако се чудите какво да направите, как да подсилите децата и как да разредите разболяванията, то тази статия е за вас.

Първо имам една лоша новина за тези от вас, които очакват детето им изобщо да не боледува. Няма как да се случи това при една развиваща се имунна система, особено ако детето за първи път тръгва на градина.

Много е важно как лекувате първите заболявания при децата, които обикновено са вирусни.

В такива случаи е важно да не се дават антибиотици, които действат само на бактериите, но не и на вирусите.

Честият прием на антибиотици при децата създава порочен кръг, в който при всяко боледуване се стига до усложнения и прием на нов антибиотик.

След няколко такива курса много по-лесно се развиват алергични състояния, тъй като чревната флора от полезни бактерии е увредена от антибиотиците. Тези полезни бактерии обучават имунната система и я правят по-толерантна, както и намаляват риска от алергии и автоимунни заболявания.

Как да подсилим детето преди тръгване на градина?

Избягвайте да давате непрекъснато на децата имуностимулатори и добавки, тъй като това е не само излишно, но и вредно за тях.

При често боледуващите деца е важно правилното хранене с много плодове и зеленчуци, прием на витамини, някои природни средства като пчелни продукти, черен бъз, водорасли и др.

Комбинация от Шуслеровите соли железен фосфат, номер 3 и калиев фосфат, номер 5 може да се дава профилактично през грипния сезон за подкрепа на имунната система, по 1-2 таблетки дневно от всяка сол.

Температурата е израз на защитна реакция на имунната система срещу бактериите и вирусите, затова е опасно тя да се сваля. Температура до 38,5 е физиологична и не е необходимо да се сваля. При по-висока температура успешно могат да се прилагат хомеопатични средства и шуслерови соли.

Като цяло хомеопатията е много полезна при детските боледувания, вместо да се приемат излишно антибиотици и други лекарства. Оставете антибиотиците за крайните случаи на тежки инфекции и вместо това използвайте природна медицина.

В практиката при децата, които използват хомеопатия и природни методи се забелязва по-рядко боледуване и по-леко протичане на заболяванията, за разлика от децата, които често приемат антибиотици.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com